Értékek, melyek mentén vezetjük a háztartást

Amikor az ovis zsákot varrtam, megkérdezte tőlem valaki, miért teszem. Egy pillanatra megrökönyödtem, aztán igyekeztem valahogy kivágni magam, hogy a környezetvédelem, meg a kreativitás izé-bigyó. Jó pár hónap eltelt azóta, s többször kapom magamat azon, hogy visszhangzik bennem a kérdése. Csak épp az aktuális tevékenységemmel kapcsolatban teszem fel: „Miért ezt a megoldást választom egy másik helyett?”.

A napokban kezembe akadt egy könyv: Háztartási túlélőkönyv a címe. Pont nekem írták - gondoltam, így velem jött a könyvtárból. Ebben a könyvben van egy olyan kérdés, ami az értékekre vonatkozik. Milyen értékek szerint szeretnéd vezetni a háztartásodat?

Elgondolkoztam a kérdésen, és az alábbi négyre jutottam:

- környezetbarát / takarékos 

- otthonos / hívogató

- gyerekcentrikus / fejlesztő / inspiráló

- közösségi / alkalmazkodást támogató


Mit értek ezek alatt?
Mindegyiknek vannak a lakás kialakításában és a mindennapos használatban, háztartásvezetésben megnyilvánuló vetületei. 

- környezetbarát / takarékos: Lehet, hogy ez két különböző dolognak tűnik, de mostanság úgy gondolom, hogy ha nem pazarolsz, az egyet jelent a környezetbarát magatartással, és fordítva, a környezetbarát azt fogja jelenteni, hogy tartózkodsz a felesleges dolgoktól. A lakás kialakításában ez azt jelenti, hogy figyeltünk a szigetelésre, a bontott anyagok újra beépítésére. Vannak örökölt, felújított bútoraink. A mindennapos használatban azt jelenti, hogy a komposztáláson és a szelektív hulladékgyűjtésen túl törekszem a hulladékmentességre újabban (erről majd írok, ha biztosabb lábakon áll a rendszer). Az utolsó morzsáig felhasználjuk az élelmiszereket, elfogyasztjuk az ételeket.

- otthonos / hívogató: Olyan, ahol azt érezheti a család, hogy jó lenni. Érzelmileg meleg, jó megpihenni, nem káoszos, nem rendetlen, nem koszos. 

- gyerekcentrikus / fejlesztő / inspiráló: Nálunk a gyerekek számából is lehet következtetni arra, hogy szívesen vagyunk gyermekek közelében, örömünket leljük abban, hogy figyelemmel követhetjük a porontyok növekedését, nyiladozó elméjüket. A gyerekek igényeihez alakítjuk a lakást. Volt nálunk már beltéri csúszda is. Most van két hintánk.  Igyekszünk a gyerekeknek életkorukhoz, fejlettségükhöz illeszkedő saját teret biztosítani a rendelkezésre álló négyzetmétereken.

- közösségi / alkalmazkodást támogató: A lakás középpontja a konyha-étkező-nappali, ahol a közös étkezéseket elköltjük. Két mellékhelyiségünk van, de ebből az egyik egy egyszerű kézmosós vécé, a másik fürdőszoba, vagyis a mosakodásnál figyelembe kell vennünk egymást. Ez talán nem is baj. A közösségi használat azokban a pillanatokban izzik fel, amikor összefogásban rakunk rendet, remélem, ebből a jövőben lesz majd több is. Vannak bíztató jelek, igyekszem ezekre figyelni.

Nektek milyen értékek mentén alakul az otthonotok?

A Háztartási túlélőkönyv felvet értékeket, és ezek rangsorolását kéri. 
1. tökéletes: „mindig minden ragyog a tisztaságtól, és példás rend van [...] végső soron csak ő [a háziasszony] tudja, mit hogyan kell tisztán tartani, főzni, ezért mindent maga végez.” (Bleier - Schilling, 2012: 18.)

2. spontán: „mindig azt teszi, amihez épp kedve van” (Bleier - Schilling, 2012: 18.), laza, kicsit káoszos

3. ízléses: „lakása olyan [...], mintha a Lakáskultúrából vágták volna ki. A bútorok, az összes kiegészítő ízlésesen összeválogatva, összehangolva és folyton tele van tervekkel, ötletekkel, hogyan szépíti tovább jövő hónapban a házát.” (Bleier - Schilling, 2012: 18.)

4. egészséges: „minden teljes kiőrlésű, reform, a zöldséget is a bioboltban veszi [...] cukrot nála nem találsz” (Bleier - Schilling, 2012: 18-19.)

5. ínyenc: „naponta legalább egy-két órát tölt a konyhában, csak válogatott, kiváló alapanyagokból főz, aztán úgy étkeznek, mint a francia udvarban” (Bleier - Schilling, 2012: 19.)

6. gazdaságos: „azért, hogy megspóroljon egy tízest, nem a mi szupermarketünkben veszi meg a joghurtját, hanem a három kilométerrel odébb lévőben, és persze oda is biciklivel megy, hogy ne fogyasszon benzint” (Bleier - Schilling, 2012: 19.)

7. kreatív: „maga készíti a felvágottat, savanyítja a zöldséget, saját kertjéből szedi a virágokat, maga varrja a ruháit” (Bleier - Schilling, 2012: 19.)

8. gyors: „majdnem mindennap készételt tálal a családjának: öt percre be a mikróba és már kész is. A háztartási munkák többi részét bejárónő intézi helyette.” rövid idő alatt szeretne túl lenni a háztartási feladatokon. A háztartás nem élete kiteljesedése, hanem eszköz a céljai elérésében. (Bleier - Schilling, 2012: 19-20.)

A saját körülményeid megvizsgálásával kell az értékeknek 10 pontot kiosztani.

A pontozás előtt gondold át a következő szempontokat:
- anyagi helyzet (ha ez nagyon szűkre szabott, akkor kénytelen vagy hangsúlyt fektetni a gazdaságosságra)
- gyerekek száma
- gyerekek kora (ha több kiskorú gyereke van, akkor a tökéletesség kérdése magától elintéződik, vagy ha  nagyon ragaszkodunk hozzá, hihetetlen energiát igényel)
- saját szakma
- a házastárs munkája (mennyit tud segíteni a háztartásban)
- ház? lakás? vidéken? kerttel?
- terhelhetőség és kapacitás
- szomszédság
- rokonság (Bleier - Schilling, 2012: 23-24.)

A könyvbéli elképzelt háziasszony így osztotta ki a pontokat:


Te mire mennyi pontot adnál? Ezeken az értékeken kívül van más központi fontosságú dolog, ami a háztartásvezetésedet meghatározza?


Az idézetek innen származnak:
Bleier, Bianka; Schilling, Birgit (2012). Háztartási túlélőkönyv. Budapest: Harmat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések