Fogolydilemma a szelektív papírgyűjtő körül

A mai bejegyzés aktualitása, hogy a kukások a héten nem vitték el a szelektív szemetet. 

A szelektív szeméttel kapcsolatos kiindulóhelyzet a következő: a társasházak szelektív hulladéka akkor fér el a tartályokban, ha ki van lapítva. Ha nincs, kipúposodik. Jön egy indulatos szél és az egész utcát elborítja a könnyen szárnyrakapó akármi.
Van egy másik premissza: csak a tartályt ürítik. Azaz a kuka mellett elhelyezett kartondoboz ottmarad.
Az új szekrény beszerzésére volt energia, de a csomagolási hulladékról való gondoskodásra már nem futotta. Nem hiszem, hogy az elkövető azt gondolta, valakinek jó lesz majd költözéshez ez a műanyaggal és hungarocellel teli esőáztatta doboz

Tehát a lakóktól elvárják, hogy válogassák szét a szemetet és a megfelelő típusú hulladék kerüljön a megfelelő színű kukába (bele). Ez utóbbihoz tartozik a hetente ismétlődő játszma (az eredeti fogolydilemma helyzetet lásd bővebben itt).

Ha  valaki belepottyant egy üres dobozt csukott állapotban (jó esetben) a kukába, azzal megspórolta magának a doboz összetépésének fáradságát, másoktól viszont elvette a kuka jelentős részét vagy arra kényszeríti őket, hogy utána rakjanak rendet. Mindenki azzal járna jól, ha egy kis munkát belefektetne a szelektív szemét kilapításába, illetve nem sajátítaná ki a kukát. Mivel viszont utólag lehetetlen kideríteni, kinek a hulladéka okozza a rendetlenséget, nagy a csábítás, hogy a lakásból kivitt doboztól gyorsan és fáradozás nélkül szabaduljunk meg. Ezért sokan a kuka mellé csapják le a csomagolóanyagot, hiszen  ez tűnik az adott pillanatban a legnagyobb nyereségű viselkedésnek. Ez esetben a törvénytisztelő lakó bosszankodik, hogy a szomszéd miért hagyja szét a szemetet. Helyette is pakol vagy fizeti a takarítót. Ha nem rak a másik helyett rendet, akkor következő héten ennyivel kevesebb hely lesz a kukában, vagy a szelektív szemét megy a vegyes tartályba (itt a környezetvédő szívek véreznek). Hosszú távon mindannyian rosszul járunk, ha nem rakunk rendet.

Ki így, ki úgy lapít. Egyik a szemetet lapítja, másik meg úgy általában lapít. 

Akkor működik a szelektív szemét hatékony gyűjtése, ha mindannyian együttműködünk. Ha játszmákba bonyolódunk, valaki rosszul jár, vagy mindannyiunkra visszaüt az együtt nem működés.

Végső mentsvárként még mindig ott van a hulladékudvar, ami beveszi az extra mennyiségű csomagolóanyagot, de oda el kell vinni. Egyszerűbb volna feldarabolni a kartonpapírt és megosztozni a ház előtt álló hulladéktárolón, nem igaz?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések