Visszatekintés az eddig tárgyalt Lusta Zseni elvekre

Az elmúlt hetekben Kendra Adachi lustán zseniális elveit tárgyaltuk, melyeket a podcastjában és a könyvében (The Lazy Genius Way: Embrace What Matters, Ditch What Doesn't, and Get Stuff Done) tárgyal.

A mai nap véget ér a Farsang, holnap kezdődik a Nagyböjt. A nem vallásosak is érzik, hogy jön a tavasz, valami új kezdődik.

Arra gondoltam, kihasználjuk az ünnepkörökben való váltást az összegzésre, visszatekintésre, aztán valami újba kezdünk Húsvétig.

A Lusta Zseni alapelveiben nagyon tetszett, hogy az egyéni sorsokra, élethelyzetekre adaptálható elveket keresett. Nem előírja a tutit, hanem támogatni szeretne abban, hogy mindenki a saját maga megoldását megtalálhassa.

Az elvekkel kapcsolatos kritikám, hogy az alapelvek egymással átfedésben vannak. Ezen nehezen tettem túl magam, mert a tartalomelemzésben az a jó megoldás, ha a kategóriákat úgy sikerül megalkotnunk, hogy azonos részletezettségűek legyenek és egymást kölcsönösen kizárják. Itt nem erről van szó! Kendra Adachinak van egy példája, ami egyszerre három alapelvhez is illik. A kulcsot a kosárba! - szól a házirend (house rule). Ugyanakkor ez egy egyszeri döntés következménye (decide once), miközben fontos, hogy visszategyék a kulcsokat a helyére (put everything back in its place).

Elképzelhető, hogy a Lusta Zseni eredetileg nem az otthonteremtési jó gyakorlatokat akarta kategorizálni, hanem a megoldástaláláshoz szeretett volna szavakat, iránymutatókat adni, és első körben csak a túlélését leginkább segítő elveket gyűjtötte össze.

Mindazonáltal később saját maga csoportosította a tizenhárom alapelvet. Azt mondta, attól függ, melyikhez nyúljunk, hogy milyen típusú problémára keresünk gyógyírt. Három tartalmi kategóriába csoportosította elveit.

Ha fizikai vagy mentális értelemben véve rendet kell teremtenünk, ezek az elvek segíthetnek:

Out of order = Felborult rend

Decide Once

Döntsd el egyszer s mindenkorra!

Start Small

Kezd kicsiben

Ask the Magic Question

Tedd fel a varázskérdést!

Put everything in its Place

Tégy vissza mindent a helyére! 


Ha az életünk ritmusában nem működne valami, akkor ezek az elvek adhatnak ötletet a megoldás megtalálásához: 

Out of rhytm = Felborult rimus

Build the Right Routines

Alakíts ki megfelelő szokásokat!

Set House Rules

Írj házirendet!

Batch It

Csoportosíts!

Go in the Right Order

Haladj a megfelelő sorrendben!

Ha pedig általánosságban ki vagyunk merülve, akkor ezekhez az elvekhez nyúlva juthatunk el a megnyugváshoz:

Out of sorts = Kimerülve

Live in the Season

Fogadd el az aktuális életszakaszt!

Let People In

Engedd be az embereket!

Essentialize

Koncentrálj a lényegre!

Schedule Rest

Szánj időt a pihenésre!

Be Kind to Yourself

Légy kedves magadhoz!

Nem említettem külön bejegyzésben eddig, de a „Haladj a megfelelő sorrendben!” elv alapvetően a lusta zseniskedés alapja. Ez ugyanis nem arra vonatkozik, hogy ne kezdj valamibe, míg az előfeltételét le nem tudtad (pedig ez is fontos), például ne vásárolj új élelmiszert, míg nem fogyott el a hűtő tartalma, hanem arra, hogy először tisztázd, hogy mi a lényeges. Azt oldd meg, ami legjobban zavar (itt válogathatsz a többi alapelv közül).  Végül bízz magadban, vagyis amit kitaláltál, valósítsd is meg!

Megyünk tovább az időben, Kendra Adachi megírta a következő könyvét, kicsit tovább is fejlesztette a rendszert, a Lusta Zseni Konyha című műben már ötlépcsős megoldási rendszert javasol. A lépések közé a lényegre való koncentrálást is előléptette - ezt majd máskor mesélem el. Annál is inkább, mivel a lényeglátás ötlete egy másik szerzőtől ered, akinek a könyvét szeretném előbb elolvasni. (Kezd könyvklubbá válni ez a blog...)

Minden esetre a Lusta Zsenit és a gondolkodásmódot egy kicsit megismerhettétek, ha olvastátok az elmúlt hetek bejegyzéseit. Mi tetszett benne? Volt olyan ötlet, amit kipróbáltatok?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések