Lusta zseni alapelvek: Csoportosíts!

Ismét átugrom párat a Lusta Zseni alapelvek közül, előre véve azokat, amik lustazsenispecifikusak, azaz amiket Kendra Adachi-től olvastam, hallottam először, vagy amiket új megvilágításba helyezett.

„Batch it!” - javasolja. Vagyis, kötegeljünk. Azaz a hasonló feladatokat csoportosítsuk, ezzel időt és fáradságot spórolhatunk.

Az online fizetendő számlákat befizetését egyszerre intézi. Összegyűjti ezeket a nemszeretem feladatokat, majd egyszer nekiül és feladja az összes átutalást. Itt az időzítésre kell nagyon odafigyelni, nehogy kifussunk a különböző számlák összevárása miatt a fizetési határidőből.

Mindig ámulva figyelem, hogy a pincérek milyen hatékonyak az asztal leszedésében. Amikor sietni kell és sok a szennyes edény az asztalon, van, hogy berámolom őket az asztalnál egy dézsába vagy vödörbe, aztán egy mozdulattal transzportálom őket a mosogatóhoz. Ilyenkor megspórolom az ide-oda rohangászást a mosogató-mosogatógép-étkezőasztal viszonylatában.


A legtöbb jó amerikai egyesült államokbeli háziasszonynak a „meal-prep” jut eszébe, mint alapvető csoportosítási elv, vagyis ezek a konyhatündérek a hét adott napján a következő napok étkezéseihez szükséges konyhai előkészítő műveleteket egyszer(re) végzik el. Ehhez persze az is szükséges, hogy (megtervezzék előre a menüt és) a gigaméretű hűtőikben el tudják tárolni az előre (félig) megfőzött étkeket. 

Ugyanakkor azt is el kell áruljam, hogy a csoportosítás elve néha ellentétben állhat azzal, amit mások javasolnak. Joshua Becker például azt mondja, ha egy feladat elvégezhető két percnél rövidebb idő alatt, akkor tedd meg azonnal, ne halogasd (lásd számlabefizetés). Dana K. White is azt javasolja, inkább tedd el, vidd oda azonnal a dolgokat, minthogy kupacokat gyárts, amik esetleg ott maradnak. Vagy végezd el a feladatot, ahelyett, hogy félretennéd például a szétszakadt könyv megragasztását, a ruha megfoltozását, a pár edény elmosogatását.

Ti mit gondoltok? Mikor csoportosítotok? Mikor végzitek el azonnal a feladatok?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések