Lusta zseni alapelvek: Szánj időt a pihenésre!

Kendra Adachi lustán zseniális alapelvei közt vannak olyanok, melyek közvetlenül a lelki egészséggel, jól-léttel kapcsolatosak. Az egyik ilyen arról szól, hogy feladataink elintézése mellett hagyjunk elég időt a pihenésre, feltöltődésre is. Gondolhatunk itt sok mindenre. Nekem első körben az jut eszembe, aludjuk ki magunkat. Ha van idő, lehetőség, hely és belső indíttatás (álmosság) az alvásra, remélhetőleg nem leszünk saját sorsunk elrontói és tényleg aludni fogunk - annyit, amennyire szükségünk van. Gondolom, tudjátok, hogy hosszú távon a nemalvás káros. Sajnos életünk során előfordul, hogy alvásmegvonásban lesz részünk - például kicsiny gyermekeink vagy saját döntéseink révén.  A Lusta Zseni arra figyelmeztet minket, hogy saját magunkról kell gondoskodnunk azáltal, hogy az alvásra és tágabb értelemben a feltöltődésre is időt szánunk. Ha valamiért akadályoztatva vagyunk a pihenésben, akkor szervezzük meg, hogy pótolni tudjuk. Propagálja a délutáni szunyókálást, illetve a naptárba beírt felüdítő énidőt. 

Kendra Adachi hozzáállása az, hogy mindenki másképp kapcsol ki, töltekezik. Tudnod kell  hogy mi pihentet! - szólít fel. - Nem biztos, hogy mindig ugyanaz. Ha gyerekekkel otthon vagy - esetleg hosszabb betegség miatt bezárva, akkor egész másfajta kikapcsolódásra lehet szükséged, mintha egész nap felnőttek közt robotolsz. Az egyik esetben a külvilág felkeresése, másik esetben a visszahúzódás lesz a felüdítő.

Mivel ez mégiscsak lakáspszichológiai blog, nézzük, otthon hogyan pihenünk.
Dúll Andrea még a koronavírus-lezárások alatt beszélt arról, hogy az otthonunk jó esetben „intim tér, ahol igazán pihenni, regenerálódni tudtunk, mentálisan tehermentesen tudtunk létezni”. Az állat is saját vackára húzódik, ha aludni akar. Mivel alvás közben kiszolgáltatottak vagyunk, ezért a ragadozóktól (és ismeretlen fajtársainktól) védett helyen - négy fal közt, sötétben - szoktunk pihenni. Fontos szavaknak tűnnek: biztonság, láthatatlanság, zavartalanság, megnyugvás. 

Mindazonáltal a pihenés nem csak az alvásról szól. Napközben is igényelnek ág aktivitásváltást, tevékenykedés közt a szünetet. Társakkal, egyedül. A négy fal közti térben szükség van arra, hogy a lakás egyaránt képes legyen a közösségi tevékenységek szolgálatára és a visszahúzódásra alkalmas privát tér biztosítására. 

Fontos az ottlakók igényeinek ismerete.  
Számomra a kanapé nem tartozott az alapvetően szükséges bútordarabok közé, de mivel a családomban van egy napközben heverészve pihenő valaki, ezért rá kellett jönnöm, nem mellőzhető a lakásunkból

A pihenésnek van olyan aspektusa is, mely a változatosságból fakadó felüdülésről szól. Nem csak az újdonságkeresők igénylik az új ingereket. Személyiségünktől függ, hogy milyen mértékű díszletváltást preferálunk. Van, akinek jót tesz, ha időről-időre ellátogat egy új helyre, ahol friss benyomások érhetik. Más megelégszik egy apró változtatással az otthonában vagy a napirendjében. 
 
Egy csokor virág is kizökkenthet, ha nem megszokott látvány és örömet okoz

Nektek mi jelent feltöltődést az otthonotokban?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések