Szelektálástervezés

Ha esetleg felmerült benned, hogy szívesen átválogatnád a dolgaidat, segítek átgondolni, hogyan érdemes. Hogy megszabadulhass a feleslegestől, idegesítőtől, akadályozótól.

Nem csak egyféle szelektálási megközelítés van. Több szemponttól függ, hogy milyen stratégiát érdemes választani.

0. Tudod-e mi történjen a selejtezendő dolgokkal?
Előre érdemes körbejárni a kérdést, hogy mi történjen azokkal a dolgokkal, amiktől meg szeretnél válni - főleg, ha nem szeretnéd őket a hulladéklerakóba küldeni. Érintőlegesen írtam már erről a lomtalanítás kapcsán. Szívesen írok részletesebben is, ha megkérsz rá (lakasologus@gmail.com).

1. Mennyi időd van?
1.1. Mennyi időt tudsz áldozni a szelektálásra egyfolytában? Életállapottól is függ, hogy milyen időegységekben gondolkodhatsz. Ha megszakítás nélkül csak 5-10 perced van, akkor egész más stratégiát érdemes választani, mint amikor egy egész hétvége rendelkezésedre áll. Ha kisgyerekek mellett adod a fejed szelektálásra, érdemesebb a kisebb felfordulással járó utat választani, és nem kirántani egyszerre mindent az átválogatáshoz.
1.2. Időnyomás alatt vagy? Ha határidőre kész kell lenni, mert például látogatókat vársz, vagy el kell adni a lakást, akkor megint csak más hozzáállás szükséges, mint amikor nincs időnyomás. Ha vendégek jönnek hozzád, akkor érdemes a látható területekre fókuszálni. Ha teljes lakásürítésben vagy, akkor célszerű kategóriák vagy helyiségek szerint haladni, tervet készíteni, és drasztikus döntéseket hozni (ha azonban az ősök kincsét keresed, akkor légy alapos és óvatos). Ha nincs külső kényszer, és abban a lakásban élsz, ahol szelektálsz, akkor megoldható az is, hogy az épp kezed ügyébe akadó dolgokkal foglalkozol apránként. 

2. Mennyi cuccod van?
Nem csak a felhalmozott dolgok mennyisége számít, hanem az állapotuk (értékük, használhatóságuk), sokféleségük. Ugyanaz vonatkozik a selejtezésre, mint ami a dolgok felhalmozására. Nem csak azt kell eldönteni, mi maradjon és mi menjen. Amit évek alatt behordtunk a lakásba, nem fog eltűnni varázsütésre. Számolni kell a fáradsággal. Amikor megszerzünk valamit, többnyire nem bánjuk a ráfordított időt és energiát: kitaláljuk, mi legyen az, megrendeljük, várjuk a futárt, vagy elmegyünk érte, beszerezzük, hazacipeljük. Amikor megválunk a dolgoktól, akkor is ki kell gondolni, mi legyen vele, összekészíteni vagy eladásra fotózni, találkozni a vevővel vagy a megajándékozottal, elvinni az adományboltba vagy a hulladékudvarba stb.  

Jó, ha a tervezés fénycsóvája segíti az ismeretlen homályában való haladásunkat


3. Milyen könnyen fáradsz el?
Ha tudod, hogy könnyen elfáradsz, akkor semmiképp nem ajánlom a Marie Kondo-féle gyűjts össze minden ruhadarabot és halmozd az ágyadra módszert. Ha nem érsz a válogatás végére, nem fogsz tudni lefeküdni vagy a ruhakupac a földön végzi. Nem csak a fizikai erőnlétedet kell mérlegelned, hanem a kitartásodat és azt, hogy milyen könnyen térülsz el egy feladat közben. Ha ragaszkodsz Marie Kondo módszeréhez, mert szeretnéd egyszerre látni, miből mennyi van, legalább ne az ágyadra halmozd az átválogatnivalókat.

4. Mennyire könnyen hozol döntéseket?
A különböző szelektáló guruk másféle kérdéseket tesznek fel a döntések megkönnyítésére. Ezek néha kiegészülnek szabályokkal vagy bátorító mondatokkal, hogy támogassák a döntést. Általában a saját magunk megkérdőjelezésével, a visszakozással, belső tusával kevesen foglalkoznak. Aki hajlamos ezekre, annak ajánlom az előző mondatba belinkelt posztokat.

5. Hogy bírod a szelektálással járó érzelmeket?
A tárgyainkhoz emlékek és érzelmek kapcsolódnak, melyekhez a hívóinger a tárgy maga. Ha selejtezünk, találkozhatunk kellemetlen érzésekkel is: megbánással, szégyennel, gyásszal, csalódottsággal, bánattal. Ezek eltántoríthatnak a szelektálástól, de vannak stratégiák, amikkel könnyebbé tehető a velük való bánásmód -  többek közt erre jött létre ez a blog (írd meg, hogy milyen témáról szeretnél bővebben hallani).

Nem elriasztani szeretnélek a selejtezéstől, hanem felkészíteni arra, hogy minél könnyebben menjen a megtisztulás.

Ti szoktatok selejtezni? Milyen stratégiával?

Visszajelzést írhatsz magánban a lakasologus@gmail.com-ra vagy csatlakozhatsz a zárt facebook csoportunkhoz (Lakásológus közösség néven találod meg, ha gondod akadna a belépéssel, írj emailt).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések