Emlékezetes helyek

Meghívtak a régi gimimbe előadást tartani. Akkor kezdek a diákoknak beszélni, mikor ez a bejegyzés megjelenik. Nem árulok zsákbamacskát, jó pár éve (évtizede) koptattam az alma mater folyosóit. Mikor belépek a nagy kapun, és felfelé indulok, megrohannak az emlékek. Mivel jó élmények kötődnek az épülethez, szeretek visszajárni. A kontextus, vagyis az iskolaépület hívóingeréként szerepel az emlékek megtalálásában. A hely meglátogatása szunnyadó emlékeket hív elő. Noha már kicsit rendbe hozták, sőt, át is építették az iskolát, az élményekkel átszőtt falak közt hazajáró lélekként érzem magam.

Hazajáró kísértet-lelkem mobillal a kezében lencsevégre kapatott.

Az egykori iskolaépület részletei olyanok az emlékezetünk számára, mint az internetes böngészőbe írt keresőszavak - olyan emlékekhez vezetnek el, melyek korábban nem tűntek hozzáférhetőnek. „Időnként egyetlen ilyen hívóinger is elégséges egy »tetszhalott« emlék feltámasztásához - el lehet például egy frissen készült süti illata, amitől megrohannak minket az emlékek a nagymamánk házáról.” (Zimbardo, Johnson, McCann, 2022: 87.)

Biztos van nektek is hasonló tapasztalatotok, ha eleget éltetek már. Milyen helyek emlékeztettek vissza rég történt dolgokra? 




Az idézet forrása:

Zimbardo, P.; Johnson, R.; McCann, V. (2022). Pszichológia mindenkinek. Tanulás, emlékezés, intelligencia, tudatosság. Budapest: Open Books.

Ez a kötet egy könyvsorozat második kötete. Megbízható és könnyen emészthető forrás, ha szeretnél többet megtudni a pszichológia tudományáról, s általa szeretnéd jobban megérteni saját magadat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések