Lomtalanítás

A lomtalanítás minden évben emlékezetes. Érdekes, hogy ki, mit dob ki.  Izgalmas, mert olyan, mint a kincskeresés. Szívszorító, mert minden kupac mellett ott ülnek a lomisok, és minden évben azzal szembesít, hogy vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben levők. Felkavaró, mert sokan olyan dolgokat dobnak ki, ami nem az utcán növekvő halmokba való - alább részletezem.

Tükröt tart élénk a lomtalanítás

Minden évben elképedek azon, hogy milyen hatalmas halmokat tudunk emelni. Ha ezekben a halmokban csupán olyan bútorok lennének, melyek láthatóan kiszolgáltak többeket, már javíthatatlanok, akkor azt mondanám, rendben vannak a dolgok. Persze, nagyon különbözőek vagyunk. Van, ami valakinek még javíthatónak tűnik, amit a másikunk már szemétnek titulál.

Az utcán fekvő halmok néha rossz döntéseinket tükrözik. Sokszor egyértelmű, hogy teljes pincerekesz ürítésről van szó, mert penészfoltos, dohos, több évtizede napvilágot nem látott dolgok buknak ki az utcára. A kupacok mellett elsétálva ilyenkor időutazást teszünk, a tárgyak látványa visszarepít az 1980-as, '90-es évekbe. A rossz döntést itt abban látom, hogy a tulaj az életéből száműzött dolgoknak tartotta fent a pincéjét. Ahelyett, hogy azonnal döntött volna, hogy továbbadja-e vagy kidobja-e a tárgyait, tartogatta őket, míg minden pinceszagú és undormányos nem lett. Ezekben a halmokban a döntésképtelenség vagy a helyes cselekedet elmulasztása sejlik.

Vannak olyanok, akik használható állapotú dolgokat dobnak ki. Kisgyerekes szülőként letaglózott hogy valaki egy ép, hiánytalan etetőszéket dobott egy halom tetejére. Szerintem itt az az elv, hogy ami használható, az még másnak kellhet. A környezet és az egymás iránti jófejségből nem dobunk ki ilyen dolgokat. Erre vannak a zero waste csoportok, garázsvásárok, adományboltok, levelezőlisták, célzott adománygyűjtések.


Rengeteg a szelektív hulladék -legalább a halmok fele

Más esetben a tájékozatlanság rí le a kupacokról. A lomtalanításkor összegyűjtött, összetömörített hulladék mind lerakóba megy, ahogy az eltakarításban résztvevőktől megtudtuk. Épp emiatt, a lomtalanítás alapvetően nagy darabos hulladék elszállítására szolgál. Nagy darabos hulladék a bútor. A könyv, jegyzetfüzet, újságpapír, befőttesüveg, ruha nem lom. Ezek szelektíven gyűjthető hulladékok. Légyszi-légyszi, használjuk a szelektív gyűjtési lehetőségeket! Fákat menthetsz meg, ha a nagyobb mennyiségű kartonpapírt elviszed a hulladékgyűjtő udvarig nem pedig tartogatod, hogy majd lomtalanításkor kiteszed. Fákat szeretni pedig trendi, igaz? 

Végül vannak olyan speciális hulladékok, amiket hulladékudvarokban ingyen le lehet adni: hungarocell, elektromos hulladék, veszélyes hulladék, ezen belül gumiabroncs, elem, festék, oldószer. Könyörgöm, tájékozódjunk, mit, hol vesznek át! Budapestiként irány az FKF honlapja!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések