Reggeli rutin - 2023

Pont egy éve értekeztem arról, hogy a reggeli menetrendhez hozzátartozik a mosogatógép kipakolása, a tiszta edények szárítóról való lepakolása (már amennyiben olyan rendesek voltunk, hogy előző este elmosogattunk).

A múlt évi bejegyzés óta azon dolgozom, hogy fejlesszem a reggeli rutint.

Az indulás jó viszonyítási pont. Egyfajta lezárása a reggelnek, így a reggeli rutin záróakkordja is az ajtón való kilépés előtt csendül fel.

Mostanra ez az életmentő reggeli feladatsorom, mielőtt kilépnék az ajtón:
- mosogatógép beindítása 
- mosógép beindítása
- Rózsika, a robitporszívó elindítása 

Kérdeztem már, hogy nektek van-e olyan háztartási eszközötök, aminek van neve?

Ezek a feladatok a záróakkordjai a reggeli feladatsornak. Például Rózsika csak akkor indítható, ha a padlóról minden fel lett szedve, különben rövid idő alatt elakad a szétszórt kacatokban. A mosogatógép értelemszerüen akkor gazdaságos, ha tele van. Ha főztem reggel, akkor megtelik.

Egy éve dolgozom ezen a reggeli koreográfián a gyerekek ellátása mellett. Mostanra sikerült elérni odáig, hogy rosszul érzem magam, ha ez a három dolog nincs meg - mint ahogy kellemetlen, ha elmarad a fogselymezés  este (a fogorvosom helyeslő bólogatását képzeljétek a háttérbe). A szokáskialakításnál az ilyenfajta motiváltságnak nagyon örülünk, mert azt jelenti, hogy már belülről fakad a viselkedés indítása.

Amikor egy éve azon merengtem, hogy hogyan bővíthetném a reggeli feladatsort a rendfenntartás érdekében, még félve gondoltam arra, hogy Rózsikát körbeküldjem reggelente, annyi akadály volt szanaszét. Lám, röpke évnyi gyakorlás után már nem lehetetlen. Gyakorlat teszi a mestert.

Ti hol tartotok tavaly szeptember végéhz képest? 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések