A saját utunk kitaposása

Korábban több menetben írtam arról, hogy a háztartásvezetéshez kell egy rendszer. Meg kell találnunk, hogy milyen minimumkövetelményei vannak a mindennapos életünknek a lakás tekintetében. Jó esetben magunkkal is törődünk minden nap, reggel felöltözünk, eszünk-iszunk, amikor fáradtak vagyunk, pihenünk. Gondozzuk lelkünk templomát.
A lakásnak is vannak igényei. Működtetnünk kell az anyagcseréjét

Na, de hol van itt a pszichológia? - kérdezhetitek. Szerintem ott, hogy a saját megoldásainkat kell kidolgoznunk az életterünk szervezésére. Nem valaki mástól átvett elvárásokat, hanem a saját minimumkövetelményeinket megfogalmazva. Az lenne a célom, hogy a saját igényeimhez mérten építsem fel a minimálisan szükséges tevékenységeket. Azért beszélek minimálisan szükséges tevékenységekről, mert az otthonunkért rengeteget lehet fáradozni, de egy bizonyos szint felett már nem térül meg a befektetett energia. Nos, tévedés ne essék, nem azon a szinten vagyok, amikor attól kell félni, hogy elcsúszik a napsugár a felsuvickolt padlónkon. Arról a tényről beszélek, hogy így is, úgy is bepiszkolódnak a dolgok használat közben, ezért tökéletes állapotot csak ideiglenesen tudok elérni. Felesleges a családtagokkal/lakótársakkal azon veszekedni, hogy otthon élnek és közben felfordulást okoznak (főleg, amikor még olyan kicsik, hogy nem tudnak érdemi feladatokat átvállalni a rendrakásból, takarításból, vagy amikor tesznek a rend visszaállításáért, csak nem ugyanazokkal a sztenderdekkel dolgoznak, mint én). Inkább ne dolgozzam halálra magam a háztartásban.

Viszont tudni szeretném, hogy mit kell(ene) tenni ahhoz, hogy tisztaság legyen. Vagy pontosabban, hogy be tudjam lőni, milyen rend- és tisztaságszint mellett vagyok oké. (Itt a kiindulási pont az, hogy jelenleg még nem találom teljesen tökéletesnek a lakásüzemeltetési rendszeremet. Ha nálad jól megy minden, azt sejtem, ez nem a számodra írt médiatermék.) Azt is tudni szeretném, hogy ehhez mennyi fáradtságot kell nap mint nap a projektbe tenni.

Ilyenkor jön jól a megfigyelés. Pontosabban a tevékenységek naplózása. 

A tevékenységnaplózáshoz szükség lesz valamire, amivel rögzíteni tudjuk, hogy mi mindent tettünk a lakásért. Lehet egy füzet és toll vagy elektronikus eszköz is. Én ezeket az eszközöket használtam. (Makovecz Anna 2021 füzetdizájnja)

Meglepő, hogy két heti többé-kevésbé vezetett tevékenységnapló is milyen eredményeket hoz.

Segít tisztábban  látni, hogy
a) mi mindent teszek meg
b) mi az, ami már jól megy
c) mi az, amit szeretnék, hogy felkerüljön a teendők közé, de ritkábban  sikerül
d) mi az, ami elviszi az időmet.

Volt már olyan  érzésetek, hogy egész nap pakoltatok, talpon voltatok, házimunkát és gyerekeket menedzseltetek és este mégis káosz van? Ha igen, a naplózás abban is segít, hogy tudatosabbá tesz. Elkezdhetünk arról gondolkodni, jó helyre mennek-e az energiák, lehet-e hatékonyabban szervezni a feladatokat vagy egyszerűen változtatni az elvárásainkon. 

Sikerült kedvet csinálnom az önmegfigyeléshez? 

Folyt. köv. Minden kedden és pénteken 10 órakor jelennek meg új tartalmak.
Elindult a Lakásológus közösség a facebookon. Ez egy zárt csoport, ahol meg tudjuk beszélni az itt felvetett témákat, például elmesélem, hogy is nézett ki pontosan a tevékenységnaplóm. Csatlakozz, ha érdekel. Ha akadályba ütköznél, írj a lakasologus@gmail.com -ra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések