Motiválatlan anya

Kérdés-válasz

Még az óévben kaptam két kérdést, így hangzott az egyik:

Négy gyermekem van, 13 és 4 év köztiek. Nincs motivációm rendet rakni, mert fél óra múlva ugyanolyan kupi lesz, mint azelőtt.

Azzal a feltételezéssel futok neki a válaszadásnak, hogy a motivációhiány a körülményekből fakad, és csak a rendrakásra korlátozódik, bármelyik többgyermekes anyával megeshetne, nem depresszióból eredő. Amennyiben a motivációhiány súlyos levertséggel és az élet több területére kiterjedő reményvesztettséggel párosul, szakemberhez (pszichológushoz vagy pszichiáterhez, de legalább a körzeti orvoshoz) kell fordulni segítségért.

A fenti két mondatnál nem tudok többet, viszont ez az információ is sokatmondó. Egyrészt látjuk, hogy sokszemélyes helyzetről van szó, noha az édesanya tolmácsolásában hallottunk a helyzetről. Anélkül, hogy ismernénk a gyerekeket, annyit tudunk róluk, hogy különböző életkorúak, van köztük óvodás, (feltételezhetően kisiskolás is) és felsős kamasz. A gyerekek közti 9 évnyi különbség arra utal, hogy az érdeklődésük valószínűleg különböző lesz, ezzel párhuzamosan az őket körülvevő tárgyi környezet is.

Azt is halljuk, hogy ha a gyerekek jelen vannak, akkor mozgásban vannak a dolgok, a környezet gyors változáson mehet át.

Az anya által megfogalmazott nehézség a motivációhiány a rendrakásra - a fenti körülmények közt.

Szögezzük le: teljesen át tudom érezni a helyzetet! 

Ahelyett, hogy azt tanácsolnám, hallgass zenét a rendrakáshoz, megpróbálok személyre szabott választ adni - már amennyire írásban lehet. 

A megoldáskeresést kezdjük azzal, mi a lényeges a kérdezőnek.

Lehetséges, hogy a kérdezőnek az nehéz, hogy a feladat állandó. A rendrakás nem életünk főműve, hanem állandó tevékenység/hadművelet/szélmalomharc (a rád illő aláhúzandó). Ma is feladat, holnap is az lesz, meg azután is. Megvár. Újratermelődik. Otthonunk anyagcseréjéhez tartozik. Kétféle stratégiával élhetünk, az egyik az állandó pakolás - ez a pedánsabbak kenyere, a másik az időszakos helyreállítás. Azt érdemes választani, amelyik közelebb áll a belülről fakadó viselkedésünkhöz, tűrőképességünkhöz.

Elképzelhető, hogy a rendnél vannak fontosabb dolgok az édesanya számára. Például, hogy a gyerekek játszhassanak, tanuljanak, alkothassanak, valami értelmes dologgal elfoglalják magukat. Ha ez a helyzet, akkor van ideje a rendnek, és van ideje a felfordulásnak.

Otthonunk anyagcseréjét működtetni kell valaki(k)nek. Lehet, hogy a kérdező egyedül érzi magát a feladattal. Ez esetben az a kérdés, hogy hogyan tud segítséget kérni. Nem csak a házastárstól lehet segítséget kérni. A gyerekeket is be lehet bevonni a rendrakásba - a hogyan megér egy-két külön posztot, itt csak a megoldási csapásirányokat próbáljuk feltérképezni.

Az is lehet a kérdés, hogy miért nem értékelik az anya munkáját. A háztartási munka láthatatlansága a probléma ebben az esetben. Itt is a kiszervezés, a családtagok vagy fizetett alkalmazott bevonása sejlik fel lehetséges megoldásként. Örökérvényű példa ebben a helyzetben a Fúj és Pfúj struccfiókákról szóló mese: Egy boldog nap (A sün, akit meg lehetett simogatni kötetből).

Előfordulhat, hogy a kérdező azt szeretné tudni, hogy lehet a könnyebb rendrakást biztosítani. Erre Kim John Payne és Dawn, a Minimal Mom nyomán annyit tudok javasolni: kevesebb játék álljon a gyerekek rendelkezésére. Tapasztalatból látom, hogy jótékony hatású a gyerekeket körülvevő tárgyak számának korlátozása.

További megoldási lehetőség, ha a rendetlenséget keretek közé tudjuk szorítani -időben, térben.
Elvárhatjuk a gyerekektől, hogy térben korlátozzák a rumli kiterjedését. Ez akkor működik, ha olyan természetes határai vannak a területnek, mint a polc vagy az asztal lapjának vége.



Anélkül, hogy bűnbakot keresnénk, érdemes megnézni, kinek a rendetlenségéről van igazából szó.
Nálunk adná magát, hogy a tízhónapos szétpakoló nyakába varrjam a felfordulást, de mielőtt a kicsi szeméből piszkálnám ki a szálkát, a magaméban kell meglátnom a gerendát. A konyhapulton a rendetlenséget ugyanis biztos nem a csecsemő okozta.


Érdemes figyelni magunkat. Mikor könnyebb a rendrakás? Engem más felnőttek jelenléte támogat. De segíthetnek a kialakított szokások, ritmusok is.

Remélem, sikerült elindítani a gondolkodást á megoldás irányában.

Ha szeretnél hasonlóan, név nélkül választ kapni, feltehetsz kérdést.

Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések