Feliratozás

Szokásokról írtam múlt alkalommal. Kisiskolás koromban nagymamám gyakran volt nálunk. Volt, hogy leültünk az íróasztalomhoz és tanította, hogyan kell rendet rakni. Azt mondogatta, legyen mindennek helye, és rakjam is el a dolgokat használat után. A jó szokás ebben az, ha használat után elpakolom a tárgyakat. Az elpakolás feltétele meg az, hogy tudom, hogy mit hova tudok elrakni. Ez utóbbira még biztos máskor is ki fogok térni, mert nem magától értődő. A mai bejegyzés kedvéért feltételezzük, hogy mindennek van helye a lakásban, csak emlékezni kellene, hogy mit hol tartunk. Emellett azt szeretném, hogy a családtagjaim elméjében is hasonló elképzelések legyenek a dolgok helyéről, mint nekem.

Itt jön segítségemre a feliratozás. 

Az elmúlt évtized tapasztalatai szerint szükségem van feliratokra, mert nem szeretek egyforma fiókokat húzogatni egymás után, csak hogy kiderüljön, egyikben sem az van, amire emlékeztem. A felirat segít abban, hogy célirányosan oda nyúljak, ahol a kívánt dolog lapul. Ritkán használt, bedobozolt dolgok esetében végképp életmentő lehet a feliratozás - főleg, ha nem rendeztem át a felirat készítése óta a doboz tartalmát.

Azon túl, hogy a felirat segít a dolgok megtalálásában, meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak. Egyrészt, legyen olvasható, látható:
  • Szembetűnő különbségnek kell lennie a háttér és a felirat közt (fekete alapon kék, zöld alapon piros feliratot nem ajánlok).
  • A felirat legyen elég vastag, hogy legalább karnyújtásnyi távolságból olvasható legyen. 
  • A mérete legyen jól kivehető, ne kelljen közel hajolni a kibetűzéshez. 
  • Hosszát tekintve kívánatos, ha minél rövidebb, de legyen informatív. 
  • Olvasni nem tudó gyerekek esetében egyértelműen felismerhető rajzok helyettesíthetik a szöveget.
További elvárás a feliratok felé, hogy a mindennapos nyúzásnak ellenálljanak:
  • Ne kopjon le érintéstől (alkoholos filctollra gondolnék, de ezzel is eltűnhet a felirat pl. sokat használt korcsolyáról vagy fogkeféről láttam már elhalványulni, lekopni feliratot) 
  • Legyen mosható, de legalább áttörölhető, ha olyan helyen van, ahol könnyen piszkolódik. Adja magát az átlátszó, széles celluxszal való leragasztás, ha nincs külön feliratozógépünk. Esetleg gondolkozhatunk laminálásban is.
Hosszú távon ne tegye tönkre a bútort, tárolóedényt:
  • Ha át szeretném variálni a rendszert, roncsolás nélkül el tudjam távolítani a feliratot (vannak olyan átlátszó műanyagok, amiket az alkohol vagy a körömlakklemosó tönkretesz)
  • Ne maradjon utána levakarhatatlan ragacs (a füzetcímkék sokszor nem válnak le maradéktalanul a felületről)
Esztétikailag kihívást jelent a feliratok készítése. Rátok bízom. Az y-nal kezdődő videómegosztón számos oktatófilmet lehet találni szépírás vagy kalligráfia címszó alatt. Nyomtatni is lehet átlátszó fóliára (olcsóbb megoldás, de ragasztani kell) vagy öntapadós fóliára (méregdrága megoldás). Kaphatók feliratozható matricák tollal, csodaszép lógatható vagy felvarrható bőrcímkék, lehet készíttetni lézervágott fa feliratot stb.

Lehet kombinálni a képet a felirattal, ha művészi érzékünk van hozzá és jól illik a kép a tárolt dologhoz:
Ebben az esetben a kép tartalmazza a fő információt (hogy hova kell nyúlni), a felirat az értelmezésben segít (annak, aki még nem találkozott az új renddel). A háttér-felirat kontraszt lehetne élesebb.


Nem muszáj szabályos formában gondolkodni. Utólag elismerem, hogy ez a gondolatbuborék a pelenkák kontextusában inkább hasonlít egy darab kakára, mint a szándékolt képregényelemre :). Ha elég magabiztos lettem volna, írhattam volna a feliratot magára a tárolódobozra is, mivel a kartondoboz élettartama úgy sem örökélet meg két év.


Ha van feliratozógépünk, az mosható feliratok készítését teszi lehetővé:
Sőt, a feliratozógép szalagja jobban ellenáll a nedvességnek, mint az alkoholos filctoll - legalábbis a fogkefék feliratozásával kapcsolatos tapasztalataim erre utalnak. Ezzel a képpel találkozhattatok már egy korábbi bejegyzésben.

A gyerekek ruháit ilyesféle képekkel irányítjuk a megfelelő helyre:
Az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján a nonverbális képek nagyon jól működnek a ruhák rendszerezésénél.

Nálatok vannak feliratok a lakásban? Milyen megoldásokat használtok?

Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések