Megszokás

Adott egy ház, ahová születésem óta minden nyáron visszatérek. Ebben a nyári lakban idén átköltöztettük az evőeszközöket egy másik konyhafiókba. Többször azon kaptam magam, hogy a régi helyén kerestem a teríték kellékeit.
Főzés közben csak azt vettem észre, hogy megakadok, mert az evőeszközök hűlt helyét találom. Egész más dolgokra koncentrálás közben ütköztem bele az üres fiókba. Például arra gondoltam, meg szeretném kóstolni a levest, hogy elég sós-e. A gondolatok sorában a kanál szükségessége épphogy csak felderengett, mikor már nyúltam is a megszokott fiókért. Régi beidegződés - mondanánk. Milyen igaz!

Olyan tanult viselkedésről van itt szó, melynek elvégzése nem ütközik belső ellenállásba. Procedurális memóriával állunk szemben, vagyis a kivitelezés mikéntjét tanultam meg, a cselekvési sort sikerült rögzíteni. Az evőeszközök (korábban változatlan) helye meghatározta, hova kell nyúlni. Megszerzésük módja (fiókot kihúzzuk, épp annyira lendületesen, hogy ki ne rántsuk) rengetegszer gyakorolt művelet volt. A cselekvéssor nem kívánt mentális erőfeszítést, nem volt szükséges döntéseket hozni, automatizálódott.

Máskor is találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Előfordulhat, hogy költözés után automatikusan a régi lakóhely felé vesszük az irányt, vagy nem emlékszünk, hogy bezártuk-e a bejárati ajtót vagy a kocsit (pedig bezàrtuk).

A mindennapok során számtalan automatizmus segíti a boldogulásunkat. Ezekért ritkán vagyunk hálásak, többnyire csak akkor tudatosulnak, ha a fenti esethez hasonlóan a rendszerből eredő hibára döbbenünk rá.

Amikor új szokást szeretnénk beépíteni a viselkedésrepertoárunkba, arra vágyunk, hogy ne okozzon erőfeszítést a kivitelezés (ne szenvedjünk tőle, vagy ne kelljen aktívan gondolkozni a kivitelezés mikéntjén). A gyerekekkel rengeteg mindent taníttatunk meg ilyen módon, például, hogy a vécéhasználat utáni a cselekvéssor kiterjed a vízöblítő rendszer működtetésére (lehúz, gombot megnyom, kallantyút működtet stb.) és a kézmosásra is.

Ti találkoztatok már hasonló módon a megszokások erejével? 

Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.


A bejegyzéshez kapcsolódó háttérinformációk iránt érdeklődőknek angolul a Huberman Lab podcast szokásformálásról szóló epizódját érdemes hallgatni: The Science of Making and Breaking Habits.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések