A Konmarie hajtogatás a gyakorlatban

Felnőve az átlagnál több testvérem volt. Amikor a családunk anyagilag egyenesbe került és anyukám is újra dolgozott, péntekente járt hozzánk a legendás takarítónő. Vidékről érkezett reggelente vonaton. Hihetetlenül ügyesen takarított. Elvárás volt felénk, hogy pénteken ne hagyjuk szerte a dolgainkat, hogy lehessen takarítani. Sajnos néha megfeledkezvén a házirendről (visszakacsintunk a Lusta Zsenire), úgy hagytuk hátra iskolába menet a terepet, - az ő szavaival élve-, mintha bomba robbant volna. Keze nyomán viszont kisimult és friss lett újra minden. Ez a takarítónő - bár nem tartozott a feladatai közé - néha összehajtogatta a ruhákat is. Na, azok úgy voltak összehajtva, ahogy senki nem hajtogatott a családunkban. Ekkor figyeltem fel arra, hogy a ruhahajtogatást mesteri szinten is lehet űzni.

Ha szereted az origamit, a ruhahajtogatás is kedvedre való dolog lehet. Bár még nem hallottam senkit Marie Kondon kívül, aki a ruhahajtogatást hobbinak tekintette volna. De lehet, hogy minden csak hozzáállás kérdése. Persze egyesek úgy állnak a kérdéshez, hogy kijelentik, nem fognak hajtogatni. A jó hír, hogy nekik találták fel a vállfát és a fiókot. 

Néztetek már hajtogatásról videót az interneten? Mert az is akad bőven. Mindent össze lehet hajtogatni! Többféle módszer létezik. Vannak a szépen rakásba halmozható eljárások. Aztán létezik a hátizsákba pakoláshoz jól illő felgöngyölítős katonatípusú verzió, ami az önmagába visszahajtás révén nem jön szét - éppúgy, mint ahogy a zoknit göngyölítjük. 

És persze létezik a Konmarie féle hajtogatás, mely állítólag megáll a saját lábán. Előnye, hogy helytakarékos, jól áttekinthető, de a pólók esetében épp a többszöri göngyölés miatt nem látszik, hogy melyikről is van épp szó:

Az elrendezés hátránya, hogy csak két kézzel használható - egyik kezünkkel odébbtaszigáljuk az illegő-billegő sort, és melléjük helyezzük az újabb darabot. Ez nem túl praktisch, ha a másik kezedben az elrakni való ruha halom van vagy egy karon ülő kisded.

A másik nehézség, hogy a gyakorlati tesztelés még kisiskolások mellett is azt mutatta nálunk, hogy nem önműködő a rendszer. Vagy nem tudta pont úgy visszatenni, ahogy én beraktam, vagy kiszedett valamit, amivel jött a többi is.

Az is lehet, hogy nagyon szellősen kell rakni, hogy a kiemeléskor ne rántsa magával a többit.

Ti szoktatok hajtogatni?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések