Ajándékötletek

Az ajándék akkor jó, ha pont azt tudjuk adni, amire a másiknak szüksége van. Van egy barátnőm, aki nagyon jó ajándékokat tud adni. Elárulta, hogy az a stratégiája, hogy odafigyel az emberekre év közben és feljegyzéseket készít. Ha erről lecsúsztunk volna, akkor még mindig marad a fogyasztható- vagy az élményajándék. Ezeket adásával kísérletezem az elmúlt években, de nem olyan egyszerű őket jól adni.

A fogyasztható ajándékoknak két csoportja van, a tartósított (befőtt, lekvár, bor, csoki, konzerv, aszalvány) és a friss (főzött tejszínes likőr, keksz, mézeskalács, sajt, kovászos kenyér, bejgli, sütemény). Ez utóbbiak problémája, hogy legjobbak frissen, vagyis plusz munkát jelentenek az ajándékozás pillanatában, vagy nem sokkal azt megelőzően. Nekem pedig a Karácsony előtti napokat már muszáj szabadon tartanom más célokra.

A lehető legfrissebben jó ajándék: sajtválogatás ropogós kenyérrel annak, akiről tudjuk, hogy nagyon szereti a sajtokat

Az élményajándékok sokfélék lehetnek, de ha már elindultunk az étel vonalon, folytassuk élményszinten is ezzel a sort.

Egy aránylag olcsó megoldás, ha receptet adunk és segítünk elkészíteni, Ez esetben gondoskodjunk arról, hogy a hozzávalók is mind készen álljanak. A házi készítésű pillecukor érdekes élmény volt. Nagyon fontos, hogy a szükséges hozzávalók hiánytalanul meglegyenek - jó esetben egy dobozba összekészítve, ki is mérve, ha kisgyereknek lesz.

A másik ötlet a workshop részvétel. Ezzel kapcsolatban két jó tapasztalatunk van idénről. Csokit készítettünk a kockacsokinál, ahol nagyon türelmes volt az oktatónk és azon se akadt fenn, hogy az óvodásunk elharapta a poharat (szerencsére senki sem sérült meg). Szuper dolgokat mesélt, mutatott és kóstoltatott a csokoládékészítésről mielőtt magunk is készítettünk volna egy csomó tábla csokoládét. Viszont ez a remek hely sajnos idén nyáron bezárt. 

Ősszel macaronkészítő workshopon voltam két kiskamasszal a Burleszk nevű helyen. Azóta itthon is sikerült egyedül macaront sütnöm, pedig nem számítottam rá, hogy valaha is ilyen cukrászkölteményt fogok létrehozni. A megajándékozott is értékelte az élményt. Win-win.

Élménymacaronozás a Burleszkben

Azt hiszem, már sejtitek, mi a jó az élményajándékban. A gyerekeinket nem egyedül visszük az élményekre, hanem tesóstul. Így ha a testvéred kap ajándékot, te is örülsz, mert részesülsz az élményéből.

Írtam, hogy az élményajándékot viszont nehéz ügyesen átadni. Erre azt az ötletet gyűjtöttem az internet szakavatott bloggereitől idén, hogy "komplettírozott ajándékokban" érdemes gondolkodni. Vagyis az élményajàndékhoz adunk valami apróságot, ami kézzelfoghatóvá teszi a dolgot és ami valahogy kapcsolódik az élményhez. Például, ha az Aquaworld-be megyünk, akkor fürdőruhát, karúszót vagy úszószemüveget, apróra hajtogatható törülközőt adhatunk, amire amúgy is szüksége lenne az illetőnek. Vagy kitalálunk valami szellemes megoldást az ajándék átadásának pl. héliumos lufi kötözőjére rögzítjük a papírt, a lufit meg berakjuk egy nagy dobozba, hogy amikor kinyílik a doboztető, kiemelkedően belőle a lufi. Ez az ötlet nálam ott bukott el, hogy aznap kell fújni a lufit, ergo nem készíthető el előre.

Viszont ehhez ugye időre van szükség, hogy kigondold ne csak az ajándékot, hanem azt is, hogy hogyan tudod majd átadni. Mert egy papírlapra felírt dolgot még egy felnőttnek is nehéz lehet elképzelni.  

Ti milyen élményeket adtatok már ajándékba?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések