Éjszakai fények

Amikor a világítás megtervezése a feladat egy lakásban, általában az ébrenlét idejére optimalizáljuk a fényeket. Nem arra gondolunk, hogyan tervezzük a világítást, hogy jól aludjunk, pedig a jó életminőséghez erre is érdemes egy kicsit odafigyelni.

Az ember biológiailag úgy van megalkotva, hogy éjszaka alszik (remélem, ez senkinek nem újdonság). Sötétben kevésbé látunk mint világosban, mivel nem éjszakai üzemmódra lett kifejlesztve a látásunk (ha így lenne, a kidülledő gülüszem lenne a szépségideál).

Amikor lemegy a legnagyobb lámpás és a külvilág elsötétedik, csökken az emberek aktivitása. Az álmossághoz hozzájárul a melatonin nevű hormon termelődése. A jó alváshoz érdemes fenntartani ezt az agyunkban zajló folyamatot. Hogyan lehet csökkenteni a melatonintermelést? Erős fénnyel.

Ha tehát jól szeretnél aludni, miközben tudod magadról, hogy előfordul, hogy éjszaka ki kell menned a mosdóba, akkor érdemes gyengéd fényeket is tervezni a lakásba. Ezek a fények alacsony intenzitásúak, csak arra valók, hogy ne ütközz bele a dolgokba.

A tükör mögé rejtett díszvilágítás épp erre a célra lehet megfelelő. Egy ledszalaggal megoldható, és cél, hogy a keret betakarja a kápráztató fényt. Régebben egyszerű fényűzésnek, dekorelemnek gondoltam ezt a megoldást, míg egy vendégségben eltöltött éjszaka meg nem tapasztaltam ennek az árnyékolt fénynek a jótékony fel-nem-ébresztő hatását.

Gondolkozhatunk állítható fényerejű lámpákban is, de lámpakapcsolós kivitelnél ezeknek a fényét még világosban érdemes visszavenni - vagy az a legjobb, ha a felkapcsolásuk alacsony fényerőtől indul.

 

Ha kisgyerekek vannak a háznál, állandó éjszakai fényre is szükség lehet (mert a gyermek kéri, fél a sötétben stb.). Ennél is az a legjobb, ha derengő. Jobb, ha nem mindent beterítő fény, lehet egy pontból érkező - beszűrődő, jótékony, ha akár leárnyékolt, vagyis nem lehet közvetlenül belenézni.

Nálatok vannak éjszakai lágy fények?

Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.
A bejegyzés megírásában támaszkodtunk a Huberman Lab alvásról szóló podcastjára.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések