Külsőségek, melyek megtartanak

 Az előző bejegyzésben Polcz Alaine könyvéből idéztem egy összehasonlítást. Ugyanabból a reménytelennek tűnő félszuterén nedves, szűkös lakásból a négyfős család képes voltak otthont teremteni, míg a mellettük lakó idős néni feladta a környezete javításáért vívott harcot. Vajon miért? 

Adja magát az a feltételezés, hogy a kisgyermekes családnál az anyának volt kiért, jobban mondva kikért küzdenie. Az öregasszony magányosan tengette életét. A macskák kedvéért nem kellett szebb, jobb, élhetőbb környezetet kialakítania, önmagáért pedig nem tette.

Másokért megteszem, magamért nem. Ti megtennétek magatokért is?

Találkoztam már olyan idős emberrel, aki megadta a módját a dolgoknak. Az étkezésről jut eszembe az első példa. Az Ute Strub-ról szóló Entfaltung (Kibontakozás) című filmben az egyedül élő idős asszony sütőtök krémlevest készít, majd gyertyát gyújt, szépen megterít és úgy eszik.


Az Entfaltung - über das Wirken der Ute Strub című dokumentumfilm egy képkockája. Ezen a képen nem látjuk, de Ute épp az ablakon kívüli havas tájat figyeli. Szép környezetben, megadva a módját, szebbnek fogjuk látni a dolgok állását 

Nem arról a fajta terítésről szeretnék itt gondolkodni, mely a dekorációban való tobzódásba megy át. Arra keresem a választ, hogy mikor adnak a keretek lelki többletet. Nem kell mindig és mindenáron ragaszkodni az étkezés minden külsőségéhez, mert akkor kényszeres terepre tévedünk. De ha mindig elveszítünk mindent, amivel megadnánk a módját a dolgoknak (állva, kapkodva étkezünk), akkor a jó életet veszthetjük el. 

FlyLady, egy amerikai, internetes takarítóguru, azt javasolja a mindennapi jó szokások közt, hogy a rendszerét követők reggelente öltözzenek fel, s húzzanak cipőt akkor is, ha otthon maradnak (dress to shoes”). Azon most ne akadjunk fenn, hogy a lakásban viselünk-e cipőt vagy sem - megoldható tiszta edzőcipővel. Az a lényeg, hogy ez a szokás is arról szól, hogy a külsőséggel kifejezzük a belső állapotunkat. Vagy azt az állapotot, amit el szeretnénk érni, mégpedig, hogy készen állunk a nap kihívásaival szembenézni. 

Ti mit mondanátok, mi az a külsőség, ami jó értelemben vett keretet ad az otthonunkban, szokásainkban és a nehéz időkön is átsegít?

Visszajelzéseiteket szívesen veszem, írjatok! lakasologus@gmail.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések