Rendetlenségfészkek

A szertehagyott vickek-vackok vonzzák még nagyobb rumlit (nyelvtanulók és önfejlesztők számára angolul: clutter attracts more clutter). Férjem ezeket a gócpontokat rendetlenségfészkeknek keresztelte. Az elvezetés igen találó, mert ezekre a helyekre a rendetlenség úgy fészkeli be magát, hogy közben kis tojásokat rak, s szaporodik. Amikor a rumlihalmok lebontásába belekezdünk, jó sok mindent találunk.

Ezt a bejegyzést nyár óta fogalmazom. Azóta háromszor mértem csapást a konyhapult sarkára, de mindhiába: 

Rendetlenségfészek a konyhapulton. Az angolok azt mondanák rá: catch-all-space, vagyis mindentelkapó tér. Nektek van ilyen mindentvonzó felületetek?

Visszaeső bűnelkövető vagyok, ami a random cuccfelhalmozást illeti a lakás eme szegletében. Itt gyűlnek az aktuális „nem tudom, mi tévő legyek vele”-dolgok, keveredve a folyamatban levő projektek kellékeivel.

Azon túl, hogy az Anonim Alkoholisták szokásaihoz hasonlóan bevallom, hogy a holmikkal problémám van, jó lenne megfogalmazni valami kézzelfogható tanulságot is, ami segít továbblépni.

1. A vízszintes felületektől óvakodnom kell.
Amikor beköltöztünk, a tetőablakok szabálytalanul voltak beépítve, polcszerű széles ablakpárkánnyal. Ez nem csak azért helytelen, mert a légáramlás elakad, hanem a mi esetünkben ezekre a vízszintes felületekre pakoltunk kincset, kacatot. Az ablakcserekor megszűntek ezek a rakodófelületek. Ez eleinte kicsit ijesztő volt, aztán rájöttünk, hogy így könnyebb a rendrakás. A konyhapult azonban nem megszüntethető. Akkor nézzük, hogy a lepakolási kényszernek tudok-e ellenállni.

2. Nincs mindennek helye a lakásban (még) + döntésképtelenség
Vannak olyan dolgaink, amiknek még nem sikerült helyet találni, ezért kerülnek újra meg újra a konyhapultra. A gyerekek lakáson belüli ide-oda pakolása közben lemondtam a dolgozóasztalomról és az új helyem még nem készült el. Nem csak az egyértelmű munkaeszközöknek nincs helye (mint a számítógépem), hanem vannak definiálatlan dolgaink is. Az evőeszközök például jól definiáltak. Mindenki tudja, hogy néz ki a kés, kanál, villa, és ezeket hol tartjuk. Vannak viszont olyan dolgok, amikre a felújítás után a lakásunkban még nincs válasz. Mit teszünk a gyerekrajzokkal, festményekkel? Mi legyen az emlékekkel, prospektusokkal? Mi legyen a levéllel, amire válaszolni kellene? stb.

3. A már emlegetett projektek is a konyhapulton vannak
Vannak folyamatban levő dolgok, például az óvodás nadrágja, aminek kiszakadt a térde, már megvan rá a folt, oda is van tűzve, csak meg kellene varrni. De a varrógép nincs elől, így szegény gatyó csak vár és vár. Figyel, hogy készül mellette a vacsora (lassan beállhat kuktának, annyi ételkészítést látott már). A megoldás valószínűleg az, hogy a félkész projekteknek is kell átmeneti tárolóhely (meg fegyelmezettség, hogy be is legyen fejezve, amit elkezdtem).

4. Fel kell vennem a napi teendőlistámra a konyhapult letisztítását is.
Aú. Na, ehhez nem fűlik a fogam, pedig valószínűleg ez lesz a gyógyír a problémára.

Legközelebb elmesélem, hogy megy, mikor új elemmel bővítem a napi rutint. 

Új tartalmak minden kedden és pénteken 10 órakor.

Elindult a facebook-on a Lakásológus közösség, mely egy zárt csoport a blog témáinak kötetlenebb megbeszélésére. Ha nem sikerül csatlakozni, írj a lakasologus@gmail.com-ra, és segítek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések