Sikeres élményajándékok

A múltkor egy szülői értekezleten közbotrányt okoztam, mikor felvetettem, hogy átgondolhatnánk, van-e értelme, hogy egy osztálynyi - vagy épp egy iskolányi - gyerek karácsonyra bögrét ajándékoz egymásnak, ami másnap az adományboltban végzi. A szülők pusmogni kezdtek, hogy dehogy, dehogy, mi használjuk a bögrét. (Lehet, hogy ők nem olyan dizájn-nácik, akik szeretnék, ha egy készletbe tartozó csészéik lennének.) Mások hangosan kifejezték nemtetszésüket, hogy a gyerekeknek nem lehet azt mondani, hogy a karácsony ajándékok nélkül zajlik. 

Ajándék és ajándék közt különbség van. Az odafigyelek a másikra, a sóhajaira, a csendesen elrebegett vágyaira év közben és ezeket felírogatom, majd megvalósítom-tól az eszetlenül beesek egy boltba és az első elém álló csetreszt megveszem-ig terjed a skála. 

És igenis, lehet olyan, hogy élményt adunk egymásnak. Elfogadom, hogy egy osztálynyi kamasz gyerekkel nem könnyű élmény ajándékot kitaláltatni, de szülőként szerintem ismerjük a gyerekeinket annyira, hogy sejtjük, minek örülhet. A kétkedőknek/érdeklődőknek leírom, mi 2023 Karácsonyán miket adtunk, és hogy vált be.

1. Séta a pingvinekkel
Helyszín: Jászberényi Állat- és Növénykert. Novembertől márciusig, minden nap 11 órakor sétálnak a pingvinek az emberek közt. Állatkerti belépőt kell hozzá váltani (jutányosabb, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert, cserébe ott az utazási költség). Jól járó kisgyerek már részt tud venni a programon. Viszont szép időben, hétvégén tömeg lehet. Az állatkerti gondozók jó fejek, nem csak a pingvineket mutogatták meg, hanem volt teveetetés, kisteve bemutatóval, medveetetés, anyátlan birka otthoni nevelésről beszámoló. Szuper játszótér van a bejárattól nem messze, ha az állatok már unalmasak lennének, bár a vadak jó bőrben voltak, érdekes volt figyelni őket. Elegendő elemózsiát érdemes pakolni, mert a büfé drága, látnivaló viszont az állatkert emberbarát méretéhez képest sok, így simán ott voltunk 3 órát, plusz kétszer másfél óra volt az út.

2. Szemlőhegyi barlang látogatás 
A barlang minden alkalommal lenyűgöző, kifejezetten az, hogy a felszín alatt milyen hatalmas hasadékok húzódnak meg. A kivilágítás is lélegzetelállító. A helyszínen lehet kapni barlangos foglalkoztatót, képes ismertetőt. Ha óvodással megyünk, mindenképp érdemes előre mutogatni képeket, hogy értsék, mit látnak. 40 perces a vezetett séta, óránként indul. Érdemes délelőtt minél korábbi csoportokkal menni, mert akkor kevesebb a látogató. A bejárat mellett barlangászmúzeumot találunk. Az egyik beülős kuckóban hangos mesét hallgathatunk meg, Döbrentei Ildikó tollából, az Égből pottyant mesék előadóival, Levente Péterrel és Gryllus Vilmossal. Ezt a mesét színezőként meg is vásárolhatjuk - ez az élményajándék átadásának egy módja lehet. 

3. Mozi
Idén Karácsonykor hihetetlen szerencsével sikerült olyan filmet kiválasztani erre a célra, ami meglepően meleg fogadtatásban részesült azoktól, akik látták: Wonka. 

4. Korda filmstúdió látogatás

Időpontot kell foglalni rá, csoportos körbevezetésen lehet a filmgyár látogatóközpontját és a kültéri szetteket megtekinteni. 12 éves kortól ajánlott, filmrajongóknak különösen. A kiállítás hihetetlenül jól bemutatja a filmgyártás lépéseit, kellékeit, résztvevőit. Két és fél órás program, az Etyekre vezető út is gyönyörű.

5. Hajnóczy Soma bűvészelőadás
Ehhez kell egy olyan rajongó, aki követi Hajnóczy Somát a youtube-on és nem látta még sosem élőben. A többi az előadó dolga, mi csak hátradőlve élvezzük a közös élményt.
Átadás módja: a Figaró bűvészboltból egy nagyon látványos trükköt mutattunk meg (igen, megvettük a kelléket), ami alapján találgatni lehetett, hogy mi lesz az élményajándék.

A pozitívum az volt ezekben, hogy a téli szünet napjait kitöltötték ezek a programok, sőt, volt, amit csak később tudtunk beváltani. Így a szünidő megtelt élményekkel, kimozdított a mindennapokból. 

Ti adtatok már élményajándékot?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések