Kreativitás és selejtezés

Mi mindenre jó a tetűfésű?
1. Tetveket ki lehet vele gereblyézni bozontokból.
2. Kisbaba fejbőrről olivaolajos aztatás után koszmót lehet vele szüretelni.
3. Szösszel eltömődött tépőzárat újjá lehet varázsolni vele.
Aki nem hiszi, annak az előtte-utána képeket is csatolom:
Ne érts félre, ez most nem a tetűfésű-kartell fizetett reklámfelülete. Csak egy példa a szokatlan használatra - ami épp működik. 

Ellenpéldaként hozhatnám azokat a lomtalanításkor látható csináld-magad újragondolásokat, amik a pinteresten és fejben meg nagyon jónak tűntek, aztán a valóságban mégsem váltak be. 

Már megtanultam, hogy a kreatív hasznosítási ötletek zsákutcába is vezethetnek szelektálás közben, viszont ki is húzhatnak a bajból a selejtezés után.

Egyrészt a kreatív ötletek megnehezítik a dolgoktól való megválást. Előfordulhat, hogy az eredeti funkcióját kiszolgált dolgot azért nem engedjük el, mert azt hisszük, csak át kell gondolnunk egy kicsit és továbbra is jó szolgálatot tesz majd. Vagy lehet, hogy nem is látjuk az alternatív felhasználási ötletet, de megfogalmazódik a gyakori, selejtezést elgáncsoló mondat, hogy "Tartsuk meg, jó lesz ez még valamire!".
Ennek két ellenszerét találtam eddig a magam számára.
1. Ha ismerek olyan helyet, ahol mások biztosabban használnák az adott dolgot, mint mi, akkor a tetűfésünél több helyet foglaló kényszermegoldásokat már el szoktam engedni.
2. Ha tudom, pontosan mire van szükségünk és erre a szükségletre a legkevesebb számú legjobb dolgot sikerül beszerezni, az olyan felszabadító, hogy nem akarok utána a gagyi szükségmegoldásokhoz visszatérni. Ha van tapasztalatunk arról, milyen egy jó minőségű célszerszámmal dolgozni, akkor látni fogjuk, hogy az alternatív szükségmegoldások nem érnek fel ezekkel.

A kreativitás másik esete, amikor már nincs meg az a dolog, amit korábban nagy ritkán használtunk, és most mégis kellene. Átkozzuk csak magunkat, hogy miért is szabadultunk meg tőle, aztán gondolkozzunk el, mivel is helyettesíthetnénk. A legtöbbször sikerül helyettesíteni. Főleg, ha van pár sokféleképpen használható jó cuccunk a kismillió talán jó lesz valamire helyett. Erről is kell pár sajatélményű tapasztalat, hogy bízzunk magunkban, hogy menni fog akkor is, ha elengedjük a sok lehetőséget magában hordozó ezt-azt.

Ti hogyan álltok a kreativitással? Szerintetek segíti vagy akadályozza a selejtezést?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések