Rendesek és rendetlenek

Veletek volt már olyan, hogy körbetekintve az otthonotokon belül egy kétségbeesett sikítást hallottatok? Valahogy így lehetne szavakba önteni a jelentését: - Miért alakult ki már megint ez a csatatér? 

Van olyan, hogy nem érdemes a miérteken gyötrődni. Főleg, ha nem a jó válaszokat tudjuk rá adni (például azt, hogy egyszerűen rendetlenek vagyunk, azért). Igyunk inkább egy forró italt!

Ez lebeg a szemed előtt:


A másik oldalon pedig ez marad: 


Ugye, ugye? A rendetlenség cselekedeteink lenyomata a térben. A tárgyak arról mesélnek, hogy mit tett velük valaki. 

A viselkedés külső maradványain túl az is érdekes lehet, hogy miközben csinálunk valamit, mi zajlik a fejünkben. Ugyanis elképzelhető, hogy a helyrepakolás nem automatikus, vagyis mentális erőfeszítést igényel. Tehát minimálisan eszünkbe kell, hogy jusson, hogy a dolgokat ne csak elővegyük, hanem el is tegyük. Ha kimarad ez a lépés és az agysejteket meg leköti valami egész máson való gondolkodás - például a készülő ital élvezetének elvárása -, akkor elfelejthetjük a dolgok helyrerakását (itt jóhiszeműen feltételezzük, hogy mindennek van helye). 

A rendetlenség ilyen apró cselekedetek maradványtüneteiből fejlődik. Aki szorgosan visszapakol mindent a kiindulópontjára, annak nem kell külön rendrakós köröket futnia. 
 
A másik tipikus példaként a hazaérkezés merül fel. Belépve az ajtón viselkedési lehetőségek tárháza nyílik meg. A csábító viselkedések bűvkörében kimarad a levetett cipők és a kabát elrámolása, mert sietünk a mosdóba, a konyhába valami halaszthatatlan teendőt ellátni. Vagy csak lerogyni a kanapéra leereszteni. A cipők pedig aknamezőként ottmaradnak a lecsapott táskák társaságában az előszobapadlón.

Akinek a figyelme az elrámolásra irányul és nem a következő izgalmas, fontosnak vélt vagy felüdítő feladatra, az talán értetlenül áll a rendetlenséggyárosok viselkedése előtt. Tőlük kérdem: - Hihetőnek tűnik ez a felvázolt magyarázat?

Persze van más jellegű rendetlenség is (például a döntésképtelenségből fakadó), de arról majd máskor értekezünk.

Mennyire szoktátok azonnal elpakolni magatok után a dolgokat? Vannak olyan dolgok, amiknek az elpakolása automatikus? Mik azok, amiknél emlékeztetni kell magatokat a visszarakodásra?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések