Neked jelen van a tűz az életedben?

Nyári élményeim egyike a konyhánk ellen intézett hangyatámadás volt. Szégyentelenül masíroztak a konyhapulton. Pult le, a teljes alsó szekrénysort elhúztuk a faltól. Nagytakarítás következett a konyhaszekrény mögött, majd a visszapakolás után a hangyák ismét sorba álltak és mintha mi sem történt volna, folytatták a menetelést. Csak akkor tűntek el, amikor hamuval behintettük a pult fal felőli oldalát. Ez viszont hatásos megoldás volt.

Egy kertésztől hallottam valamikor, hogy a hangyák gyűlölik a hamut. Olyan számukra, mint a mongoloknak a Kínai Nagy Fal, nem tudnak rajta átkelni.

Viszont honnan szedsz hamut, ha városban laksz?!

A facebookon tanulmányozom egy ideje az emberek megnyilatkozásait. Egyszer valaki egy spórolós csoportban arról panaszkodott, hogy drága a fűtés. Azt válaszolta neki valaki, hogy dióhéjjal fűti fel a sparherdet és az ingyen meleget ad. Erre a városi panelban élők csak értetlenkedtek, hogy hova is köthetnék be a takaréktűzhelyet és mit szólna hozzá a kéményseprő vállalat.
Itt azt találom érdekesnek, hogy végeredményben a tárgyi feltételek más viselkedésmódokat hívnak. Nem csak arról van szó, hogy esztétikai ráncfelvarrás történt, hanem a technológiai váltás miatt jelenségek tűntek el az életünkből! A zárt égésterű kazánnal működtetett központi fűtés és a villanytűzhely miatt a tűz jelensége tűnt el a városi ember életéből.

Még ha van is kerted, akkor sem biztos, hogy raksz tüzet. Gyerekkoromban még lehetett tüzet rakni a kertben, ma már csak sütögetni lehet, ágakat eltüzelni nem. A tűzgyújtást korlátozza nyári szárazságkor tilalom, vagy helyi (medencetulajdonosokat védő) rendelkezés.

Pedig akinek volt már tábortüzes élménye, az tudja, milyen varázslatos a tüzet bámulni, melegedni nála.

Ti hol találkoztok még igazi tűzzel? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések