Lényeglátás

A háztartást vezetni állandó feladat. Sajnos nem vezeti el magát, hacsak nincs bejárónőd. (Milyen érdekes szó! Mit jár be? A lakást? Vagy csak arra vonatkozik a bejár tag, hogy nem nálunk lakik, mint egykor a cseléd?) A mi otthonunk még nem is olyan okos, hogy minden automatizálva lenne benne. Nekem még futurisztikus elképzelni, hogy még a ruhák is maguktól kerülhetnének a földről akárcsak a szennyesbe, nemhogy tisztán vissza a szekrénybe. (Bár lehet, hogy ez utóbbihoz nem okos otthon kell, csak ügyes, szorgalmas, jól irányított gyerekek.)

Tehát adott a probléma, hogy a háztartásvezetés rengeteg feladatot kínál. Ha sok a cuccunk, ezek pakolgatása, gondozása még többet. Így menedzserként a feladatok sorrendezése fontosnak tűnik. (Igen, akár hiszed, akár nem, ha háztartást vezetsz és gyerekeket terelgetsz nap mint nap, Te is menedzser vagy. Pécsi Rita szerint a többgyerekes anyaként a reggeli indulásokat olajozottan levezényelni tényleg menedzseri kvalitásokat igényel.)

Ewen McGregor, a Lényeglátás című könyv szerzője arról beszél, hogy a végtelenül folytatható feladatoknál érdemes meghatározni, mit jelent az aznapra kész állapot. Mikor vagy készen a feladatokkal aznapra? Fontos meghatározni valamit, amit ha aznap sikerül befejezni, akkor úgy érezhetjük, hogy elértünk valamit. Viszont ahhoz, hogy ne csak a kiindulóállapot legyen visszaállítva estére - vagy még gondolni se jó rá, nehogy még nagyobb felfordulás legyen - jó, ha tisztán látjuk, mik a lényeges feladatok, és mik a lényegtelenek. Vagy mik azok, amik kis energiabefektetéssel nagy hatást érnek el.

Néha nem könnyű a tisztánlátás. Vegyünk egy példát!
Bevásárláskor kaptam egy katalógust, amire elfelejtettem nemet mondani. Ha már otthon volt, gondoltam, átlapozom, mielőtt kidobnám. Közben bejött egy uzsonnaigénylés. Mondtam is, hogy hú, még el kell készítenem XY tízóraiját. Kerek szemekkel rámnéz a hároméves és megkérdi:
-Ahhoz miért kell elolvasnod az újságot?
!
Mi szükség a katalóguslapozgatásra?!

Nektek könnyen megy  a feladatok tengerében a lényegesek kiszúrása?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések