Gyerekek mellett lehetséges az élelmiszerpazarlás elkerülése?!

Kisgyermekek mellett nagyon nehéz elérni, hogy ne legyen kidobott étel. Miért? Mert a gyerekek sokszor idegenkednek az új ízektől, visszautasítanak ételeket, vagy kevesebbre van szükségük a jóllakottsághoz, mint amennyi étel a tányérjukra került. Vagyis maradék keletkezik az étkezés végére. Megcsócsált, de otthagyott étek.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert túletetés nélkül lenne jó elérni, hogy a tányérról ne kelljen kidobni ennivalót. A túlsúlyosság elleni egyik védelem ugyanis állítólag abban áll, hogy a gyerekek a telítettségi érzésük alapján esznek és nem az alapján a szabály alapján, hogy a tányérjukról fogyasszanak el mindent.

Összeszedtem, hogy mi mit alkalmazunk.

Először is igyekszünk csak apró adagokban a gyermek elé adni az ételt, amikor például a legkisebb már maga csipegeti fel a falatkákat. 

Később arra próbáljuk szoktatni őket, hogy maguknak szedjenek, de csak annyit, amit még fognak tudni enni. Inkább kevesebbet vegyenek, repetára mindig van lehetőség. 

Ha valamiből csak kevés van és nagyon népszerű az étel, akkor egyenlő részekre osztjuk és azokból választhatnak maguknak. Fontosnak tartjuk, hogy ne érezzék azt, hogy a tányérjukra kell halmozniuk valamit, hogy biztosítsák, hogy elég jusson nekik.

Ha új ételt szolgálok fel, akkor mindenkinek egy kanál kóstolót adok, hogy döntse el, ízlik-e, mennyit adhatok neki. Muszáj megkóstolni, amit főzök, de lehet úgy dönteni, hogy nem kér valaki belőle. Ebből szoktak mókás jelenetek lenni, mikor valamelyik közli ránézésre, hogy nem kér, majd a kóstoló után mégis úgy dönt, hogy szívesen enne még belőle. 

Mindemellett előfordul a kicsiknél, hogy meghagynak valamit. A maradékot sokszor megeszem - ilyenkor bele kell kalkulálni a saját adagba, amit a gyerekek meghagynak.

Ennél jobb, bár észben tartandó és menedzselendő, ha elrakjuk későbbre a maradékot az illetőnek. Ezek az eltett ételmaradékocskák tényleg apró tárolókban várják sorukat a hűtőben.


Leveseknél fel is lehet forralni a maradékot mikróban kis befőttesüvegben, így biztonságosabb a tárolás és a későbbi fogyasztás is.

Folyt. köv. a legfontosabb dologgal, ami megakadályozza a szerves hulladék kukában landolását. Kitaláljátok, mi az?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések