Böjti szelek(tálás)

 2023 április 9-én lesz idén húsvét. Az addig előttünk álló böjti időszakban egy témát járnánk körül: a szelektálást. 

Ébred a természet, melegednek a napok, változás történik odakint.

A természet változik a tavasz közeledtével. Ezzel párhuzamosan arra hívlak, gondolkozzunk együtt az otthonunkról, hátha van kedved bent is változtatni.

A címbéli szójáték egy állandósult szókapcsolatra épül. A böjti szelek a húsvétot megelőző negyven(valahány) napban fújnak, s ezt nem csak a népi megfigyelés támasztja alá, hanem a meteorológiai szolgálat grafikonja szerint is március a legszelesebb hónap hazánkban.

A havi szélsebesség országos átlagai a 2001-2020 közötti időszak alapján (forrás: met.hu)

A böjt az önmegtartóztatás időszaka, a farsangi féktelenség, dőzsölés ellenpontja. A szelektálás hasonlít a böjtre abban, hogy a fogyasztás ellenpólusát képviseli.

Szelektálásról, selejtezésről írtam már nem egyszer, azonban lélektanilag ez a téma még rengeteg érdekességet tartogat. Azért is, mert a dolgainktól való megválás vagy a mértékletesség nem a menő viselkedésformák közé tartozik. Nem reklámozni való dolog, amúgy is ritkán kerül szóba. Fogyasztói társadalmunkban inkább sikkes a javak felhalmozása, miközben a marketing erősen dolgozik azon, hogy a tárgyakhoz értékítélet, illetve a boldogság ígérete kapcsolódjon.

Ígérem, nem fogok selejtezési kihívásokat indítani. Nem javaslom, hogy minden nap dobj ki valamit, vagy szabadulj meg X darab - esetleg minden nap egyre növekvő számú vacaktól. Ennek ugyanis a saját belső indíttatás híján semmi értelme.

Van egy angol mondás, miszerint „if it ain't broke, don't fix it”, vagyis, ha nem romlott el, ne javítsd meg. Ha működik valami, ne változtass rajta - hisz lehet, hogy rosszabb helyzetbe kerülsz miatta. Jövő keddig bemelegítésként azt javaslom, figyeljünk arra, ami jól működik az életünkben. Azokra a tárgyakra, amik hűségesen szolgálnak minket és amik megkönnyítik az életünket. Amin jobb, ha nem változtatunk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések