Helyet teremteni

Jó pár éve, a szelektálási hadjáratom legelején találkoztam valakivel, aki hasonló cipőben járt, de már jóval előrébb tartott nálam a folyamatban. Csillogó szemmel mesélte, hogy annyi dolgot sikerült kiselejteznie, hogy feleslegessé vált egy szekrényük. Meg is váltak tőle.

Akkor még elképedtem azon, hogy valaki egy bútordarabtól való megválást tekint előrelépésnek. Csak cserében vagy hozzáadásban gondolkoztam otthonunk berendezésekor. Ha nem jó a mérete, formája egy bútornak, cseréljük optimálisabbra, vagy adjunk hozzá, például a plafon irányában. Használjuk ki a legapróbb vagy legfurcsább alakú tereket is tárolásra. Itt egy egészen új elv jelent meg: vegyünk el, szüntessük meg.

Az elvétel elve megdöbbentett. Hasonlóképp, amikor az időgazdálkodási kérdésekben az a megoldás merül fel, hogy egy muszájnak hitt feladatot vagy programot nem lehet-e egyszerűen elengedni, lemondani. 

Tévedés ne essék, nem azt állítom, az elvétel elve mindig mindenre megoldás. Nem azt a fajta minimalizmust képviselem, mikor már visszhangzik a lakás, annyira kevés bútor van benne. Csak arról van szó, hogy néha egyszerűen szabad térre van szükség.


Ahol most a sínek és a duploépítmény, meg a karosszék látható, ott korábban egy fiókos szekrényekre épített ágy állt. A szabad tér megteremtése után kezdődhetett az a nagyszabású építkezés, melyet nem kell minden alkalommal odébbtaszigálni, mikor valaki be szeretne lépni a gyerekszobába.


Persze a szelektálás nem ott kezdődik, hogy kidobjuk valakinek a ruhásszekrényét. Figyeljük, hogy mik a jól működő, lényeges dolgok, és azokat megtartjuk. A feleslegeset, idegesítőt, akadályozót szüntetjük meg. Mi lassacskán jutottunk oda, hogy át lehetett csoportosítani a dolgokat, és a fenti képen látható üres tér létrejött. 

Ti találkoztatok már az elvétel helyteremtő erejével?

Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések