Mitől ünnep az ünnep?

Olvastátok már Hunya Csilla írásait? Ajánlom. Tavaly karácsonyi írásából idézek egy részt, amin az utóbbi időben sokszor el-elgondolkodtam: 

„Így, advent táján gyakran eszembe jutnak Vera barátnőm felszabadító mondatai valaha volt legszebb családi karácsonyukról. Többgyerekes családként akkoriban annyira sűrű volt náluk az év vége, hogy épp csak némi felületi romeltakarításra, na meg egy jó nagy adag bolognai spagettire futotta az idejükből. És ott, a mindennapok hordalékának közepén mégis megtörtént náluk minden, aminek meg kell, sőt még annál is jóval több. Hisz a felesleges stressz megspórolódott.”  (Hunya, 2021: 106.)

Ilyen kérdések merülnek fel bennem:

  • Vajon nálunk is csak felületi romeltakarításra lesz idő és energia december 24-én?
  • Mit jelent a mindennapok hordalékának közepén karácsonyozni? El tudnám ezt fogadni a magam számára? 
  • Mitől válik ünneppé az ünnep? Első válaszként ez fogalmazódik meg bennem: Az ünnep azé, aki várja.
  • Kell-e az ünnephez rend, kellékek (fa, csillagszóró, gyertyafény, ajándék), énekek, mézeskalácsillat? Mindezek kifejeződései annak az igénynek, hogy ünnepet teremtsünk? Vagy béklyók, melyektől szabadulni szeretnénk?
  • Sok más helyen is olvastam, hogy valami egyszerűt ettek Karácsonykor, és milyen jó volt. Mi az, ami nekem a karácsonyi menü egyszerűsítésébe belefér? El tudnék fogadni bolognai spagettit karácsonyi vacsoraként vagy magát az ünnepet áldoznám fel az egyszerűsítés oltárán? 

Amíg ezen gondolkodom, nekiveselkedem a rendrakásnak. Dana K. White elvét követve az egyszerűvel és a látványossal kezdem.

A rendrakásnak lehet a diótörés az analógiája. Először a könnyű vesszük ki, aztán haladunk előre végleges döntéseket hozva: dió-héj-héj-dió-dió-héj...

Nálatok mitől ünnep az ünnep?

Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.



Az idézet forrása:

Hunya Csilla: Rutinok és rituálék. Otthon magazin 2021/12. XXXIII. évfoly. 106. oldal




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések