Óvodakezdés 1. | Ovis jel

Nem tudom, rajtam kívül más érezte-e már szülőként, hogy az óvoda kézműveskedésre sarkall. Gondoljunk csak egy igen egyszerű feladatra: legyen a gyermek jele minden ruhadarabban. 

Első kérdés: tudunk-e olyan dolgot rajzolni, mint ami a jele. Ha elég bevállalósan választottunk jelet, és a kérdésre egy megszeppent nem a válasz, akkor gyorstalpaló rajztanfolyamon pótolni kell a hiányzó készséget. Engem például a Trónörökös egyik óvónénije  tanított meg anno repülőgépet rajzolni, mikor elakadtam ennél az elsőszámú próbatételnél. (Köszönöm innen is, Cina néni!)

Második kérdés: mivel rajzoljunk trikóra, cipőbe, alsógatyára... Itt is Cina nénit idézem: alkoholos filccel. Ha kijönne a mosásban, újrarajzolható.

A kézműveskedés idén ott kezdődött, hogy a nagyoktól örökölt ágyneműt át kellett jelölni  vagyis most gombáról vonatra álltunk át. Anyukám valaha ezt úgy intézte el, hogy húgom nemcsak az ágyneműt, hanem vele együtt a jelemet is megörökölte. Ezt a cselt nem volt szívem a vonatrajongónál bevetni, úgyhogy egy felvarrható és a dadusnéninek könnyen észrevehető megoldás született:

Igen, elismerem inkább HÉV-nek néz ki, mint mezei vonatnak, de az utódoknak tetszik. Innen vettem az ihletet.

A dolog pszichológiai oldala sokrétű, nézzük az egyszerűt, a praktikusat. Sokkal egyszerűbb a pedagógusoknak jeleket használni, mint fotókat, neveket. A gyerekek könnyen megjegyzik, felismerik, szimbólumhasználatot tanulnak általa, ami belépő az írásbeliséghez. Persze érdemes pozitív konnotációval bíró dolgokat választani jelnek, nehogy a gyerek a saját személyét valamilyen negatív dologgal asszociálja.

Olyan dolgok jók, amik a gyermek környezetében fellelhetők. Egy 1981-ben kiadott diafilmben szerepelnek: macska, katicabogár, kukorica, makkos mókus, éticsiga. Mostanában furcsának hatnának ezek a jelek? 

Donászy Magda: Első nap az óvodában. Diafilm. Rajzolta: F. Győrffy Anna. Pont ez a kocka sérült a mi diafilmünkben, azért néz ki szegény Bodnár Orsi úgy, mintha rágógumit fújna.

Milyen dolgok vesznek körül mostanában egy háromévest, ami jó jel lehetne? Szék? Okostelefon? Kanapé? Bicikli? Roller? Kétemeletes KISS motorvonat? Autó? Villamos? Fa? Répa? Alma? Kifli? Fagyi? Nap? Ti milyen óvodai jeleket találnátok ki magatoknak vagy a gyereketeknek? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések