Konyhafelújítás

A múltkor meglátogattam egy ismerősömet, aki felújította a konyháját. Látványos volt a változás, de ilyen esetben nem csupán a ráncfelvarrás megtörténte a fontos. Persze mindenképp hozzáad a használhatósághoz, ha a szekrényajtók nem lifegnek és a fiókok is hangtalanul siklanak önbehúzós, fékezős sínjeiken. Nem csak esztétikusabb látvány, hanem a konyhai higiéniát is fokozza, ha nincs a mosogató mellett a munkalap kirohadva.

A felújítás során a legnagyobb változást az hozta, hogy a konyha és étkező közti ajtót és a mellette levő kis átadólyukkal rendelkező falat kivették. Falat bontottak, acélgerendát tetettek be áthidalónak, hogy a két méter széles nyílást ki lehessen alakítani a konyha és az étkező közé. Így a két teret sikerült összenyitni. A korábbi fal helyére mozdítható konyhaszekrényelem került, 13 cm-re belógatva az étkező terébe, ezzel jelentős méretű (106 cm széles,  70 cm mély) plusz munkapult került az aránylag kis konyhába. Korábban ezen a helyen egy 45 cm mély asztal állt, mellette és alatta a hulladéktároló edények. Most a plusz alsó elem rejti egyik kihúzható fiókjában a korábban szabadon álló szemeteseket. Teljesen kihúzható sínen fut a fiók, ami azért fontos, hogy a hulladéktároló rekeszeket kényelmesen ki lehessen emelni. Elfér benne a vegyes, a szelektív és a városukban külön gyűjtött szerves hulladék is. Az ilyen változtatás csak jelentős por-és anyagi terhelés benyelésével valósítható meg. 

Az új konyha alaprajza:

A konyhafelújításnak három olyan eleme volt, ami szinte költség nélkül jobb használhatóságot eredményezett. Ezek olyan tanulságok, melyekre érdemes azoknak is odafigyelni, akik nem szeretnék szétveretni meglevő konyhájukat.

Az első költséghatékony változtatás a mosogatógép és a mosógép helyének felcserélése volt. Mindkét gép a víz- és csatornakiálláshoz lett bekötve. Azelőtt a mosogatógép az L alakú konyha sarkában volt, tőle jobbra a mosogató felé a mosógép. A gépek sorrendjének felcserélésével a mosogatógép a konyha-étkező közti nagy nyílás tengelyébe került, ami azt jelenti, hogy nyitott állapotban is körüljárhatóvá vált. Korábban csak egyik oldalról volt pakolható, nyitott állapotban nem lehetett sem a főzőlaphoz, sem a mellette lévő alsószekrényhez hozzáférni. Azáltal, hogy közelebb került a mosogatóhoz, bepakolni is könnyebb, mivel a szennyes edényeket az asztalról a mosogató medencébe szokták rakni az ott élők, és öblítés után rakják a gépbe. Vitát nem nyitunk arról, hogy kell-e öblíteni a tányérokat, mielőtt a mosogatógépbe raknànk őket. A lényeg, hogy a környezet most jobban illeszkedik az ott élők szokásához!

A másik két változtatás a kamrát érintette.

Az eredeti elrendezésben a kamra és az előtér közt volt még egy plusz ajtó, azaz három egymással szomszédos falon volt ajtó, melyből kettő ugyanabb az ici-pici térbe nyílt. Kiderült, hogy az egyik teljesen felesleges volt, így egyszerűen leakasztották.

Az étkező és a konyha összenyitásával megszűnt az a falrész is, melyen korábban a radiátor függött. A radiátor átkerült a kamra mellett megmaradt falrészre. Ez egyben azt is jelentette, hogy az addig ott álló szekrénynek is mennie kellett. Bekerült az előtérbe:

 Csodás kamrapolc lett belőle! Sikerült megtalálni egy meglévő, még használható polc helyét a lakáson belül. Nem kellett újat venni és a szeméttelepre sem került egy már meglevő darab. Mindenki jól járt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések