Fürdőszobai penészes csempe tisztítása

Biztos vannak, akiket a penész messziről elkerül, de nekem itt-ott újra meg újra az utamba kerül. Nem kis büszkeséggel állítom, hogy hatásos fegyvert dolgoztam ki ellene  a youtube-os kollégák segítségével, akik voltak olyan jók és megosztották tapasztalataikat. Sajnos nem tudom megosztani a videóikat, mert sok-sok éve tanultam a praktikát.

Szükség lesz
- gumikesztyűre,
- olyan Domestosra, amire thick bleech, azaz sűrű hypó van írva. A lényeg, hogy képes legyen fehéríteni és lassan folyjon.
- vécépapírra
- cif súrolószerre
- dörzsis szivacsra
- folyóvízre
- sok időre
- sikálási képességre és kitartásra. 
Olyan ruhában dolgozzunk, amiért nem kár, ha ráfröccsen a fehérítő!
A penészes helyekre higítatlanul Domestost kenünk és benedvesített vécépapírral lefedjük. Az a cél, hogy ne engedjük elfolyni a fehérítőt. 
Órákra állni hagyjuk. Minimum 6 órában gondolkodjunk, de van, hogy egész éjszakára hagyni kell dolgozni a cuccot. Érdemes pár óra múlva ellenőrizni, hatott-e a fehérítő.
Fontos! Kérlek, saját felelősségre kísérletezz a módszerrel. Végezz kis felületen próbát, hogy bírja-e a csempe, fuga, sziló a kiképzést! 
Nagyon fontos, hogy alaposan szellőztess, mikor ezzel a módszerrel takarítasz.
A Domestost ne használd a csapra, mert kilyukadhat tőle!
Volt már, hogy teljesen elfeketedett szilót sikerült visszafehéríteni, de ha rücskös, akkor nem mindig lehet rajta segíteni. Olyankor csak a feltépés és újraszilózás segít. (A következő képen szerencsére sikeres volt a művelet.)

A csempefugákra pedig jöhet a cif, egy dörzsis szivacs és a jó öreg súrolás. Kitartásra és centiméterről centiméterre való sikálásra lesz szükség a változáshoz.
A kép bal felső sarkában levő fugahibából láthatjátok, hogy tényleg ugyanarról a részről készült az előtte és utána verzió. Míg a kezünk dolgozik, merenghetünk azon, hogy is jutottunk ide és fogadkozhatunk, hogy máskor a penész első jeleire gumikesztyűt fogunk húzni. Gondolkodhatunk a megelőzésen is, ehhez ajánlom például Klucsik-Lengyel Orsolya írását vagy az ablaktalan fürdők használat utáni kiszárítását. Igen, minden alkalommal. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések