A vendégeskedés hatásai

Érdemes kihasználni, ha valakihez úgy mehetünk vendégségbe, hogy ott is alhatunk náluk. Ilyenkor használatban figyelhetjük meg a lakást. Ez több szempontból érdekes.

Egyrészt másnak az otthonában jobban feltűnnek az otthon már a zajba belesimuló részletek, mint a kilincsek körüli kosz, vagy a csöpögő csap. Ezeket hazatérve mi is jobban észrevesszük. Bár ez a látásfrissítés akkor is megtörténik, ha valahol szállóvendégként tartózkodunk pár éjszakát. Itt csak annyi a lényeg, hogy más téri impulzusok vegyenek körül egy időre.

A másik előny, hogy a vendéglátó szokásait is megfigyelhetjük. Hogy hogyan használja a hűtőszekrényt, mennyire tömi meg és mit hova rak. Hogyan mosogat, takarít, főz, fürdik. Ha a sajátunktól eltérő szokásokkal találkozunk, azok révén a saját szokásaink tudatosulnak, esetleg meg is kérdőjeleződnek.

Harmadrészt más dolga sokkal inkább tűnik lomnak, mint a saját vickünk-vackunk. Nem értjük, miért tart vendéglátónk egy régi, kétes működési képességgel megáldott vízforralót, kávéfőzőt, mixert (továbbiak tetszés szerint behelyettesíthetők), ha a konyhapulton ott virít a modern, használatban lévő másik. Ha nem működik, akkor elektronikus hulladékgyűjtőben volna a helye, ha működik, eladományozható .

Könnyű észrevenni más szemében a szálkát, ugye. Az egésznek akkor van értelme, ha a szálkák felmérése után magunk felé fordítjuk a figyelmet és beindítjuk a gerendátlanítási programot. Vakációból hazatérve indulhat az otthoni szelektálás, rendrakás!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések