Gyerekruhák | Működik-e az „egy be, egy ki”-szabály?

Egyszer a férjem előállt azzal az ötlettel, hogy minden egyes új dolog, ami belép a lakásunkba, váltságdíjat követel és valaminek cserébe el kell hagynia a terepet (igazából nem ilyen színpadiasan fejezte ki magát, de az általa mondottak bennem drámai visszhangot vertek). Később kiderült, hogy erre az angolok szabályként hivatkoznak, azt mondják rá: „one in one out”, vagyis „egy be, egy ki”. Aki ezt ügyesen űzi, annál a holmimennyiség állandó.

Vegyük példaként a gyerekek ruhatárát. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sok gyerekruhát kapunk innnen-onnan (mások is selejteznek), tehát a bejövő áramlat megvan. A kimenő mennyiséget viszont nekem kell áramoltatnom, különben belefulladunk a ruhákba. 

Az a kérdés, hogy hogyan kezdjük kifele áramoltatni a dolgokat. Tapasztalataim szerint számos okból elakadhat a folyamat. Rengeteg kérdés merül fel.

Az első kérdés, hogy egyáltalán célunk-e elindítani kifelé az áramlást. Egy ruhatárat összegyűjteni fáradtságos, sőt, drága is lehet. Ha nem csak egy szem gyermeket szeretnénk, adja magát, hogy eltegyük a kisebb(ek)nek a nagyobb(ak) ruháit. Vannak olyan esetek, amikor bizonytalanok vagyunk, de érzelmileg kötődünk bizonyos holmikhoz. Vannak, akik nem tudnak dűlőre jutni, szeretnének-e még gyermeket - ők úgy érezhetik, hogy megalapozatlan döntést jelentene a ruháktól való megválás. Másokat emlékek kötnek béklyóba, és úgy érzik, ha megválnak a babaruháktól, a felejtést kockáztatják.

Cukik, ugye?

Ha elkezdjük tárolni a gyerekek ruháit, kérdés, hogy milyen időtávon és milyen mennyiségű ruhát tárolunk, mert pár év alatt terjedelmes méretű tárolóhelyre lesz szükségünk, ha mindent elrakunk. Ha a tárolás mellett döntünk, akkor sem muszáj mindent megőrizni. A tárolóba be- és kipakolás, ruhaválogatás időt, energiát igényel. Komoly logisztika, de ha ügyesen csináljuk, anyagi megtakarítást jelenthet a családnak. 

Ha pedig elindítjuk a kifelé áramoltatást, az a kérdés, megvannak-e a megfelelő eljárásaink, melyekkel biztosítani tudjuk az aránylag fájdalommentes szelektálást és a környezet védelmét. A következő bejegyzésben mesélek róla, nekünk mi vált be. 

Visszajelzést, kérdést küldhettek magánban is a lakasologus@gmail.com -ra. Örülök neki.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések