Szemét-ügyek, avagy takarítás futtában

Tudjátok, létezik coffee to go, vagyis sétálós kávé, kávé elvitelre, kutyafuttában ivott kávé. Ennek mintájára szerintem van futtában végzett takarítás is. Mikor valami egész más dolgod volna, és csak úgy mellékesen ki kell valamit SOS takarítani. Nálunk a szemetesek kitakarítása tipikusan ilyen. Mit sem sejtve kiemelem a vegyes szemét zacskóját a tartóból, és realizálom, hogy ez bizony kifolyt. Nemcsak trutyit vélek felfedezni, hanem a szagok is arra engednek következtetni, hogy az ügy nem tűr halasztást. Ilyenkor leszek mindig hálás az általam korábban mélységesen megvetett Flóraszeptnek. Fehérít és fertőtlenít. 

Reggel kisikáltam valamennyi szeméttartónkat a kádban, majd öblítés után sorsára hagytam őket lecsöpögni. Délutánra megszáradtak és ismét vállalható lett a szemetes. Pedig már-már kerülgetett a kísértés, hogy rohanjak az IKEÁ-ba új SKUBB fantázianévre hallgató cipőtároló dobozokért. Miért cipőtárolókért? Mert ezek fértek be (kicsit meghekkelve, vagyis a tépőzáras fedelüket levágva) a mosogatónk alatti magas oldalú kihúzhatós fiókba. Egy szerencsés véletlen révén jöttem rá, hogy pont jó méretűek és ezáltal a „minden négyzetcentimétert kihasználni”-elvemnek tökéletesen megfelelnek. Mindig kihívás a fiókon belüli tökéletes rendszerezőket megtalálni, ahogy a képen a méreteket látjátok, most pont sikerült.


Külön szemetese lehet a vegyes hulladéknak, a papírnak, az együtt gyűjtött műanyagnak-fémnek, valamint a komposztnak is. Korábban két szemetessel működtünk, egy vegyessel és egy szelektívvel. A szelektívet a kukáknál válogattuk a kék és sárga fedelű kukákba. A jelen felállás megspórolja a kukák melletti válogatást, sőt, a komposzt pult alatti, rejtve gyűjtését is megoldja.

A futtában végzett takarítással sikerült a foltos skubbocskákat megmenteni. Hurrá! Beírtunk egy fenntarthatósági pirospontot a Flóraszept gyártójának. A vízi világért ne aggódjatok! A fehérítőt higítva, nem fölöslegesen pacsálva használtam, a Fővárosi Csatornázási Művekben pedig bízom, hogy profi módon végzi a szennyvíztisztítást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések