Ünnepi csillogás

Örülnék, ha lenne egy kis manóm, aki Karácsony előtt pár dolgot rendbe rak, megtisztogat. Mivel eddig még nem jelentkezett magától, gondoltam, súgok neki, hátha olvassa ezt a blogbejegyzést. Elárulom, hogyan szoktam az elmúlt időben a fürdőszobai csillogást előidézni.

Ez a csaptelep 10 éves. Örülök, ha csillogni látom.

Már írtam, hogy azokat a takarítási formákat szeretem, amikor nem kell hosszasan suvickolni, hanem akár ott lehet hagyni a tisztítószert, hogy tegyen csodát nélkülem. Aztán - mint a kilencvenes évek tévéreklámjaiban, - csak letörölni az odakozmált szutykot, vízkőtől sorvadozó csapot és újként virít minden, beköszönt a boldogság. 

Az eljárás a következő:

Meggyőződünk róla, hogy a csapunk jó viszonyt ápol az ecettel. Akinek mészkőből van a csapja, mosdója (nem tudom, létezik-e a világon ilyen), ne használja ezt a módszert, mert kémiaóráról úgy rémlik, nem fogja szeretni, ami történik. Konkrétan azt a dolgot szeretnénk feloldani, amiből a cseppkő készül. Gondoljátok át, hogy bírja-e a felület az ecetet! 

Ha szabad utat kaptunk, fogunk egy zoknit (ne bokazokni legyen, hanem a hosszabb szárúak közül válassz), ami lehet lyukas is. A zoknit megnedvesítjük, majd ecetet locsolgatunk rá. Érdemes a mosdót is átsimogatni vele, hogy ott is feloldja az esetleges vízkövet. Ráhúzzuk a csapra, úgy, hogy a gumis része leérjen a csaptelep aljáig és ha szükséges, még egy kicsit meglocsolgatjuk ecettel. Az a szép ebben, hogy a zokni ölelésében az ecet ottmarad azokon a helyeken is, ahonnan magától egyszerűen lecsorogna.

Ha nincs ecetünk, de van ecetes uborkából maradék ecetes levünk, azzal is működik. Szűrjük le a darabos részt, az ecetes oldatba meg mehet bele a zokni, beszívja a cuccot, oszt mehet a csapra.

Az ecetes zoknit hagyjuk a csapon 15-30 percig.

Szedjük le a zoknit, dörzsöljük át vele ismét a csapot. Mehet rá egy csepp mosogatószer. Ezzel alaposan töröljük át a csaptelepet és a mosdót is. Közben szellőztessünk ki, mert az ecetnek erős a szaga.
Jöhet az öblítés és szárazra törlés, meg a gyönyörködés.

Nálatok kemény a víz? Szükséges vízkőoldó technikákat alkalmazni? Van rá saját manótok?


Keddenként és péntekenként 10 órakor érdemes visszanézni új tartalmakért. Ha szeretnél emlékeztetőket, kövesd a Lakásológus lapját a facebookon. Ha szeretnél beszélgetni ezekről a dolgokról, csatlakozz a Lakásológus közösségünkhöz. Ha gondod lenne a belépéssel, vagy kérdésed lenne, írj a lakasologus@gmail.com-ra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések